Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: Λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Δηλώσεις του Τζεμίλ Τσιτσέκ από τα κατεχόμενα

tsitsek

Εθνική υπόθεση για την Τουρκία αποτελεί το Κυπριακό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα, με αφορμή τους εορτασμούς για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ο Τσιτσέκ καταδίκασε επίσης το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της Τουρκίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής ΑΟΖ και είπε, μεταξύ άλλων ότι η χώρα του πάντα κατέβαλλε προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό αλλά αυτό, όπως υποστήριξε, «δεν μπορεί να γίνει λόγω της στάσης που διατηρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, κάτι που πρέπει να δει η διεθνής κοινότητα».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ένα λάθος, προσθέτοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ό,τι δυνατόν για να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», ενώ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειονότητα, η ύπαρξη των δύο ξεχωριστών κρατών είναι πραγματικότητα και αυτό πρέπει να γίνει δεχτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε πως «η αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι που οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστού κράτους για τους Τουρκοκύπριους», ενώ ευχήθηκε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για τους Τουρκοκύπριους.

By