Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πρόθυμους συμμάχους» στη Γερουσία αναζητεί ο Ομπάμα

«Πρόθυμους συμμάχους» στη Γερουσία αναζητεί ο Ομπάμα εν όψει της ψηφοφορίας για επέμβαση στη Συρία.

obamaΕκστρατεία προκειμένου να πείσει τα μέλη της Γερουσίας, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση- αστραπή κατά της Συρίας ξεκίνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησαν στο πλαίσιο αυτό κύκλο τηλεφωνημάτων σε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές και τις ενημερώσεις, υπήρξε το ίδιο βασικό επιχείρημα: Αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον του Άσαντ, θα αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον Άσαντ και τους βασικούς συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών προτύπων δεν έχει καμία συνέπεια», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την επιχειρηματολογία αυτή προέβαλε το βράδυ της Κυριακής σε εκπομπή του CNN ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν αποδείξεις για χρήση του αερίου σαρίν και υποστήριξε ότι εάν δεν αναληφθεί δράση κατά του καθεστώτος Ασάντ θα σταλεί ένα μήνυμα ατιμωρησίας.

Σήμερα Δευτέρα, ο Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σημαίνοντα παράγοντα των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος δήλωσε χθες, ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει το ψήφισμα που εξουσιοδοτεί το Λευκό Οίκο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας. Έχουν επίσης προγραμματιστεί συναντήσεις και με άλλα μέλη του Κογκρέσου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μία ξαφνική στροφή, αποφασίζοντας να ζητήσει την ψήφο του Κογκρέσου, παρόλο που η Πράξη Εξουσιοδότησης Πολέμου του 1973 του δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει χωρίς την έγκριση  του σώματος. Το Κογκρέσο ανοίγει ξανά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις 9 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν την επέτειο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους και ενώ φωνές στις ΗΠΑ εκφράζουν δυσαρέσκεια επειδή μία επέμβαση στη Συρία θα έφερνε τη Ουάσινγκτον στο πλευρό των υποστηριζόμενων από την Αλ Κάιντα αντικαθεστωτικών, όπως λένε.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, cnn.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By