Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόστιμα 17 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις με ανασφάλιστους

Βρούτσης:»Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας»

vroutsis1

Πρόστιμα συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζόμενους ανασφάλιστους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας , το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαϊου 2014.

Ο υπουργός σε δηλώσεις του επεσήμανε πως στο διάστημα αυτό «ελέγχθηκαν 14.465 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 90.571 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.646» και πρόσθεσε οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας «θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με συγκροτημένη οργάνωση και αποφασιστικότητα».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων.

Μάλιστα όπως προκύπτει  από τους σχετικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Μάϊο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους ανήλθε στο 23,39%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 38,68% τον Μάϊο του 2013.

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως η παρουσία κλιμακίων ελέγχου σε μια περιοχή σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κυρώσεων, πέρα απο τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών και την επιβολή των αναλόγων προστίμων έχει στόχο και «την υποκίνηση «κύματος συμμόρφωσης» στο σύνολο των επιχειρήσεων».

 

By