Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόστιμο 140 εκατ. δολ. επέβαλε η Κίνα στη Microsoft

Η Microsoft δηλώνει ότι συμφώνησε με τις κινεζικές αρχές να καταβάλει φόρους 140 εκατ. δολ.

microsoft-2

Πρόστιμο ύψους 140 εκατ. δολαρίων επέβαλαν οι κινεζικές αρχές στη Microsoft για φοροδιαφυγή. Σημειώνεται πως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, δεν ανέφερε συγκεκριμένα το όνομα της Microsoft, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για μία εταιρεία της οποίας το όνομα αρχίζει από «Μ» και παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία ταυτόσημα με εκείνα του αμερικανικού κολοσσού.

Το πρόστιμο περιλαμβάνει και τόκους και επιβλήθηκε για φοροδιαφυγή μέσω transfer pricing (ενδοομιλικές συναλλαγές). Συγκεκριμένα, το Xinhua αναφέρει πως ενώ οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Κίνα εμφανίζονται ζημιογόνες, τα κέρδη μεταφέρονται σε offshore φορολογικούς παραδείσους , προσθέτοντας ότι η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε τη φοροδιαφυγή.

Η ίδια η Microsoft πάντως, δηλώνει ότι συμφώνησε με τις κινεζικές αρχές να καταβάλει φόρους 140 εκατ. δολ. «στο πλαίσιο μίας διμερούς προηγμένης συμφωνίας τιμολόγησης». «Το 2012, οι φορολογικές αρχές της Κίνας και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε συμφωνία τιμολόγησης αναφορικά με τις δραστηριότητες της Microsoft στην Κίνα» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

«Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι 1 εκατ. εργαζόμενοι της China National Petroleum Corporation, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, μεταφέρουν τα email τους από τη Microsoft σε εθνικό πάροχο» αποκαλύπτουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος για τη Microsoft στην Κίνα, καθώς οι αρχές άνοιξαν τον Ιούλιο έρευνα για καταπάτηση αντιμονοπωλιακών κανόνων»

By