Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόταση για δημοψήφισμα και από τη ΔΗΜΑΡ

Δεν υπογράφει την πρόταση ο Γρηγόρης Ψαριανός

DIMAR

Στη σκιά της σημερινής ανεξαρτητοποίησης της κ. Κατερίνας Μάρκου, η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε και αυτή με τη σειρά της στον Πρόεδρο της Βουλής, τη δική της πρόταση για δημοψήφισμα, χωρίς όμως την υπογραφή του κ. Γρηγόρη Ψαριανού, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο ίδιος.

Στην επιστολή της η ΔΗΜΑΡ ζητά δημοψήφισμα μόνο επί του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «γενικά δεν είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων αλλά είναι εναντίον ιδιωτικοποιήσεων που εκποιούν δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια και το νερό».

Ωστόσο, νέους τριγμούς στο εσωκομματικό της ΔΗΜΑΡ προκαλεί η συζήτηση για το αν μπορούν να αθροιστούν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων, με τον βουλευτή Σπύρο Λυκούδη να διαμηνύει σε δήλωση του «πως η πρόταση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό».

Αναλυτικά η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα:

Πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, σύμφωνα με τα άρ. 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής

Αθήνα, 9-7-2014
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Κύριε Πρόεδρε,

H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση «Μικρής ΔΕΗ». Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών –ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της «Μικρής ΔΕΗ».

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Οι προτείνοντες Βουλευτές

1. ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
2. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
3. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
4. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
5. ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
6. ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
7. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
8. ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
9. ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΣΗΜΙΝΑ
10. ΦΟΥΝΤΑ ΝΙΚΗ
11. ΨΥΡΡΑΣ ΘΩΜΑΣ

By