Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Τσίπρας

 Το ενδεχόμενο να ανασύρουν από το συρτάρι το όπλο της πρότασης μομφής είχε αποκαλύψει πριν από μία εβδομάδα το ThePaper.gr

samaras - tsipras

Τελευταία ενημέρωση: 19:45

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το άρθρο 142. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια έντονης ομιλίας του στη Βουλή, άσκησε μεγάλη κριτική στην κυβέρνηση  και με αφορμή σήμερα την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αποφάσισε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Αύριο στις 12 το μεσημέρι αρχίζει η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα ολοκληρωθεί στις 12 το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία που θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην δικομματική

Το ενδεχόμενο να ανασύρουν από το συρτάρι το όπλο της πρότασης μομφής είχε αποκαλύψει πριν από μία εβδομάδα το ThePaper.gr. Αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στάθηκε η σημερινή εισβολή δυνάμεων των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τον λαό», κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Σαμαράς πήρε λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας, απέτυχε όμως να την αξιοποιήσει για επαναδιαπραγμάτευση». Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει το κοινωνικό έρεισμα και τη λαϊκή νομιμοποίηση» απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει τώρα. Εχουμε χρέος να το κάνουμε. Αυτή την θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν ξαφνιάστηκε από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα «Ευκαιρία να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής και ισχυρή, θα μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣτο άκουσμα της είδησης, βουλευτής της πλειοψηφίας περιγράφει στο ThePaper.gr τα πρώτα λεπτά. «Δεν μπορεί να μας έκαναν τέτοιο δώρο;» σχολίασε, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε πρώτος εκ μέρους της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι: «Ευκαιρία να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής και ισχυρή, θα μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε».  Με ευχαριστίες προς τον κ. Τσίπρα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μαχαιριά στη χώρα» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδίδει στα εσωτερικά του προβλήματα. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή. Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση» καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζει να βρίσκεται η Κουμουνδούρου και μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής. Μάλιστα, για την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποσαφηνιστεί μία κεντρική γραμμή που θα ακολουθηθεί και οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα εστιαστεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς συζητήσεις στη Βουλή μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.


“Αρθρo 142
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Ένταση για την ΕΡΤ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η ένταση που επικρατεί από το πρωί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όταν δυνάμεις της Αστυνομίας εκκένωσαν το κτίριο που βρισκόταν υπό κατάληψη από τον περασμένο Ιούνιο που μπήκε το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα για να εξευρεθεί μια λύση και να εκτονωθεί η κατάσταση αναφέρθηκεο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κριτική που μπορεί να γίνει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν εφάρμοσε νωρίτερα το νόμο και δεν απομάκρυνε αυτούς που την κατέλαβαν παράνομα. «Η τελική επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσει η νέα τηλεόραση, στόχος να έχουμε τηλεόραση που θα σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου με λιγότερο προσωπικό καλύτερες υπηρεσίες και δίχως κομματική ταυτότητα, για να μπορέσουμε να φτάσουμε νωρίτερα στο στόχο, έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε σήμερα που ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα», ανέφερε.

Στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης, αλλα και των υπολοίπων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης. «Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά κάθε φορά που επιβάλλεται η νομιμότητα, έχουμε ψηφίσει νόμο για την νέα ΔΤ, διαφωνείτε, σεβαστό, αλλά η Βουλή έχει αποφασίσει», είπε και απαντώντας στος καταγγελίες του Ν. Βούτση ότι δεν επιτράπηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσουν στο ραδιομέγαρο, είπε: «Για φανταστείτε απέναντι στους 5-6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν άλλοι τόσοι της ΝΔ που έχουν άλλη άποψη! Πως θα το λύναμε το ζήτημα; Όπως το λύνουν άλλοι που βρίσκονται στην αίθουσα; Ο ρόλος του βουλευτή είναι άλλος όχι στο πεζοδρόμιο να εφαρμόζει την νομιμότητα». Ο Μ. Βορίδης ανέφερε μάλιστα, ότι υπαρχει κόσμος και εργαζόμενοι που περιμένουν αποζημιώσεις και δεν μπορούν να τις πάρουν γιατί το λογιστήριο είναι υπό κατάληψη και γιατί «οι φίλοι σας κρατούν τα λογιστικά βιβλία».

Τους τόνους της κριτικής ανέβασε με την έναρξη σχεδόν της συνεδρίασης ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης. «Έκτακτα μέτρα περιστολής της δημοκρατίας δεν θα περάσουν και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας», είπε, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι έχει μετατραπεί σε γρανάζι αυτής της άθλιας πολιτικής.

Στο Ν. Βούτση απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος που τόνισε ότι το κτίριο της Αγίας Παρασκευής ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όχι στους 10-12 που είχαν παραμείνει σε αυτό. «Η ενέργεια αποκαθιστά την λειτουργία της ΔΤ και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές μπορεί να έχουν δικαίωμα να μπουν στο κτίριο, αλλά όμως δεν είχαν κανέναν λόγο να είναι εκεί. «Να κάνουν τι;», διςερωτήθηκε.

Την εισβολή των ΜΑΤ κατήγγειλε και το ΚΚΕ. «Της νύχτας τα καμώματα είναι η κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ για κατάντημα μίλησε ο Β. Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ. «Οι αλυσίδες στην ΕΡΤ με την χειροπέδα κάνει το γύρο του κόσμου και θίγει την αξιοπρέπεια του Έλληνα», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου να λέει το πρωί πως δεν είχε εικόνα.

«Ευχόμαστε το σημερινό να είναι το τελευταίο λάθος μιας αλυσίδας λαθών που ξεκίνησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ», είπε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Ν. Τσούκαλης , καλώντας τον πρωθυπουργός να παραδεχθεί το λάθος με το λουκέτο στην ΕΡΤ και όλοι μαζί να διαχειριστούν την κατάσταση, ώστε οι συνέπειες να είναι πιο ήπιες».

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα μέτρα που έρχονται, μίλησε ο Αρτ. Ματθαιόπουλος από τη Χρυσή Αυγή.

Λοβέρδος: Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ

«Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση το καλοκαίρι έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος, μια έωλη και αυταρχική ενέργεια που έφερε το μαύρο στην ΕΡΤ», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: « Αντί να ανοίξει τη δημόσια τηλεόραση στον κόσμο την έκλεισε. Οι συνέπειες αυτής της τραγικής της επιλογής υπάρχουν ακόμα και οι εξελίξεις σχετίζονται με αυτές. Στη συνέχεια η Βουλή ψήφισε έναν νόμο. Κάθε διαμαρτυρία είναι δεκτή και ζωογόνος δύναμη για τη δημοκρατία, όχι όμως στην κατάληψη των δημοσίων κτιρίων. Τα υποστηρίζαμε αυτά και όταν είμαστε στην κυβέρνηση, τα υποστηρίζουμε και τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το δικό του μεγάλο λάθος. Καταθέτει μια πρόταση μομφής, για τους δικούς του λόγους, μη κατανοώντας τι λένε σήμερα οι πολίτες, μη έχοντας σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Όπως ρητά και απερίφραστα καταδικάσαμε το λάθος της κυβέρνησης, το ίδιο ρητά και απερίφραστα καταδικάζουμε το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ».

Τηλεφωνική επικοινωνία

Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε, τηλεφωνικά, για το θέμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εν τω μεταξύ, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής, στις 11.00 π.μ., η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By