Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έρχονται οι πρώτες απολύσεις σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών

Το πρώτο τμήμα των υπό απόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα περιλαμβάνει περίπου 1.500 σχολικούς φύλακες, καθώς και τουλάχιστον 200 καθηγητές μέσης τεχνικής εκπαίδευσης

sxolikoi_fylakes622

Έρχονται οι πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο με την λήξη του οκταμήνου της διαθεσιμότητας για κατηγορίες υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε αυτό το καθεστώς. Η αφετηρία αφορά τις ειδικότητες των σχολικών φυλάκων και των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ θα ακολουθήσουν χιλιάδες υπάλληλοι που μπήκαν στο καθεστώς αργότερα.

Το πρώτο τμήμα των υπό απόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα περιλαμβάνει περίπου 1.500 σχολικούς φύλακες, καθώς και τουλάχιστον 200 καθηγητές μέσης τεχνικής εκπαίδευσης. Ειδικά στο θέμα των σχολικών φυλάκων παρουσιάστηκε πρόβλημα, καθώς διαπιστώθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να εκδοθούν οι σχετικοί πίνακες του ΑΣΕΠ την Παρασκευή υπήρχαν λάθη (με ευθύνη των δημοτικών αρχών), με αποτέλεσμα  οι σχετικοί πίνακες να ξαναδημοσιευθούν πιθανότατα αύριο. Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, πως ορισμένοι σχολικοί φύλακες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ως άκυρη την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα και έχουν επιστρέψει κανονικά στην εργασία τους.

Εντός των επόμενων μηνών, πάντως, λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για άλλους περίπου 1.750 εργαζομένους σε διάφορα υπουργεία, μεταξύ των οποίων και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και 218 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι δεν μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις. Αντιμέτωποι με την απόλυση θα βρεθούν και 650 διοικητικοί υπάλληλοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στη λίστα των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων συμπεριλαμβάνονται και οι 200 εργαζόμενοι των 23 πρόσφατα καταργημένων φορέων του Δημοσίου.

Ερώτημα παραμένει ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων του πρώην ΕΟΠΥΥ που θα τεθούν εκτός Δημοσίου, καθώς είναι σχετικά μικρός ο αριθμός των υπαλλήλων που έκαναν αίτηση ένταξης στον νέο οργανισμό (ΠΕΔΥ). Με βάση όλα αυτά, υπολογίζεται ότι από τους περίπου 5.500 υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, μπορεί να βρεθούν εκτός Δημοσίου ακόμα και 3.500 εργαζόμενοι. Κι εδώ όμως υπάρχει πληθώρα δικαστικών προσφυγών που στρέφονται κατά της κατάργησης του ΕΟΠΥΥ.

Στη μνημονιακή υποχρέωση των απολύσεων αναμένεται να προσμετρηθεί η διαδικασία απόλυσης περίπου 1.500 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ανήκουν είτε στην κατηγορία των επίορκων είτε σε αυτή όσων μπήκαν στο Δημόσιο με παράτυπα έγγραφα ή διαδικασίες. Πώς θα συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000 απολύσεων; Αναμένεται να προέλθουν από το κλείσιμο επιπλέον Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι υπάλληλοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τυχόν πλεονάζον προσωπικό, καθώς και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

πηγή: kathimerini

By