Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πρώτο κόμμα η ακροδεξιά στη Γαλλία

Στην πρώτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών βρίσκεται η ακροδεξιά στη Γαλλία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

lepen

«Η σφυγμομέτρηση που προκαλεί φόβο: στην πρώτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών το Εθνικό Μέτωπο, απειλεί να γίνει πρώτο κόμμα στη Γαλλία» γράφει ο Nouvel Observateur. Δημοσκόπηση του γαλλικού περιοδικού δίνει στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ποσοστό 24% , πέντε μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το ποσοστό αυτό είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που είχε λάβει το Εθνικό Μέτωπο στις ευρωεκλογές του 2009. Στην δεύτερη θέση σύμφωνα με το γκάλοπ βρίσκεται το δεξιό κόμμα UMP που συγκεντρώνει ποσοστό 22%.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που βλέπει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να έχει κατρακυλήσει στο 19% προειδοποιεί ότι η άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να οδηγήσει σε ήττα της Ευρώπης.

«Είναι πιθανόν η σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποτελείται κατά μεγάλο μέρος της από ευρωσκεπτικιστές. Θα πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση και για μια απειλή παράλυσης», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές δεν καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Ευρώπης, αλλά να επιλέξουν ανάμεσα στην παρατεταμένη λιτότητα ή τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό ή τη ρύθμιση των αγορών, τις αγορές ή τις επενδύσεις.

«Έναντι των εξτρεμισμών, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αντιμετωπίσουμε. Ποιος μπορεί να φαντάζεται ότι το να γυρίσουμε πίσω, στα εθνικά σύνορα, θα μας προστάτευε από την μετανάστευση; », διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ενίσχυση της συνθήκης Σένγκεν.

Δήλωσε επίσης ότι χωρίς το ευρώ, τα ευρωπαϊκά κράτη θα κινδύνευαν από νομισματικές υποτιμήσεις και κερδοσκοπία σε βάρος των κρατικών χρεών. 

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι και η Ευρώπη φέρει ευθύνη, στο βαθμό που οι ηγέτες της δεν καταφέρνουν να υπερβούν τους εθνικούς τους σκοπούς και τόνισε ότι: «Πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή ιδέα, κάτι δύσκολο με τους 28. Σε αυτό οφείλεται η βούλησή μου να αρχίσουμε από ένα σκληρό πυρήνα, με την Ευρωζώνη, και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με τις χώρες που αποφασίζουν ελεύθερα».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By