Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πυρά της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κατά Θεοχάρη

Με αφορμή τη διαδικασία κύρωσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναπλήρωσή του

theoxaris

Αντιμέτωπος με τα πυρά των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης με αφορμή τη διαδικασία κύρωσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναπλήρωσή του, εξαιτίας πρόωρης λήξης της θητείας του.

Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρά τις αναφορές στις καθυστερήσεις πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης έσπευσε να τονίσει ότι μέσα στα δύο και πλέον χρόνια, έγιναν αρκετά βήματα και το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι όπως ήταν. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πλέον το 97% των δηλώσεων είναι ηλεκτρονικές, τα τέλη είναι ηλεκτρονικά» και συμπλήρωσε ότι «έρχεται και νέος Κώδικας για το λογιστικό σχέδιο και για την τελική αναμόρφωση του ΚΦΑΣ».

Χαρακτηριστικό του κλίματος πάντως για τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είναι το ότι ακόμη και ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Καράμπελας, αναφερόμενος στην παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη, ανέφερε πως όταν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

«Ποιος μπορεί να δεχθεί ότι στον ΕΝΦΙΑ έγιναν λάθη σε 4.000 οικισμούς; Προχειρότητα στο σχεδιασμό του φόρου ακινήτων, αλλά προχειρότητα και στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση, αφού η έκδοση του φόρου, κατέληξε σε φιάσκο, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πληρώσει φόρο 15% με 20% μικρότερο σε σχέση με το χαράτσι» ανέφερε ο βουλευτής.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσφορά του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα Εσόδων, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης.

«Ήρθε η στιγμή που παραιτήθηκε ή τον παραίτησαν. Ήταν καλός; Ήταν κακός; Δεν ξέρω τι ήταν. Μπορώ πάντως να πω ότι ήταν ένας υπάκουος υπάλληλος, ένας υπάκουος Γενικός Γραμματέας, ο οποίος, την πολιτική την οποία εφάρμοσε η συγκυβέρνηση την έφερε εις πέρας» είπε για τον κ. Θεοχάρη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής.

Ο βουλευτής, ωστόσο, έθεσε θέμα αναξιοκρατικής διαχείρισης με στελέχωση θέσεων ευθύνης με κομματικά κριτήρια και παρατήρησε ότι επί των ημερών του κ. Θεοχάρη έγιναν κατασχέσεις ακόμη και μικροποσών αλλά την πραγματική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση.

Για το περιεχόμενο επιστολής του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητεί να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Στασινόπουλος (ΣΔΟΕ) και η κ. Σαββαϊδου (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), ενημέρωσε τους βουλευτές ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή δεν προσφέρονται για κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε για αιχμές στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος» είπε ο κ. Κουτσούκος, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση για τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Έλλειψη θάρρους καταλόγισε στην κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος στην έρευνα κατά τις φοροδιαφυγής και τις λίστες. «Υπάρχει εδώ η λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου ο κ. Βενιζέλος είχε πει, ότι δεν την βγάζει στον αέρα για προσωπικά δεδομένα. Έχουμε όμως δικαίωμα να τη δούμε και όταν πήγαμε να την δούμε έπρεπε να πάρουμε υπογλώσσιο. Παρόλα αυτά βρίσκονται εκεί» είπε ο βουλευτής.

By