Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πυρηνικούς αντιδραστήρες θα προμηθεύσει στη Ν. Αφρική η Ρωσία

Στο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

DC6C75CC3CDE1459B52F370E163E2E2A

H Ρωσία θα προμηθεύσει ως το 2023 τη Νότια Αφρική μέχρι και 8 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας που υπεγράφη μεταξύ των δύο κρατών, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Η παράδοση των αντιδραστήρων θα επιτρέψει να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός που θα βασίζεται στη ρωσική τεχνολογία στην αφρικανική ήπειρο
και πρόκειται να οδηγήσει σε παραγγελίες που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε ύψος 10 δισ. δολαρίων για τις τοπικές επιχειρήσεις ανέφερε η Rosatom σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ο διευθυντής της εταιρείας, Σεργκέι Κιριγένκο, υπολόγισε από την μεριά του τη συνολική αξία του συμβολαίου μεταξύ 40 και 50 δισ. δολαρίων.

«Ένας αντιδραστήρας στοιχίζει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεδομένων των διαφορετικών συνθηκών, το κόστος των 8 μονάδων θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 40 και 50 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Η συμφωνία, που υπεγράφη στη διάρκεια διάσκεψης της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη προβλέπει ακόμη τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο τομέα της πυρηνικής ενέργειας, περιλαμβανομένης της βοήθειας για την κατασκευή υποδομών στη Νότια Αφρική και την εκπαίδευση ειδικών από την Αφρική σε ρωσικά πανεπιστήμια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η εταιρική σχέση που θα αναπτυχθεί με τη Ρωσία θα επιτρέψει στη Νότια Αφρική να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της, για την κατασκευή (…) ως το 2030 νέων πυρηνικών σταθμών, στη βάση μιας σύγχρονης και αξιόπιστης τεχνολογίας» σημείωσε η υπουργός Ενέργειας της Νότιας Αφρικής, Τίνα Τζέματ-Πέτερσον σε ανακοίνωσή της.

Η Νότια Αφρική είναι η πλέον βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Η χώρα, που ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλη ενεργειακή κρίση το 2008, θέλει να αναπτύξει ομάδα αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 9.600 μεγαβάτ, επιπλέον από τον σταθμό που ήδη λειτουργεί.

Οι δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σχεδόν στο μέγιστο βαθμό αξιοποίησής τους, με συνέπεια να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που προσκόπτουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η έναρξη της λειτουργίας των νέων ρωσικών αντιδραστήρων έχει προγραμματιστεί για το 2023.

By