Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πως να μην σας κατασχέσει η εφορία τις καταθέσεις σας

Νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, αν χρειαστεί, για να σταματήσουν οι κατασχέσεις από μισθοδοτικούς λογαριασμούς κάτω των 1.000 ευρώ

eforiaΗ κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να διευκρινιστεί το ζήτημα της κατάσχεσης ποσών από επιδόματα ανεργίας και μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μικρότερους των 1.000 ευρώ, παρά τη νομοθετική απαγόρευση και αν χρειαστεί θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση. Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις καταθέσεων για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς εκείνοι να ενημερώνονται, όπως καταγγέλλουν καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, ο  Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας «να προβούν άμεσα οι καταθέτες σε δήλωση προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό, για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό,  προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κατασχέσεις καταθετικών λογαριασμών πολιτών για χρέη είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς τράπεζες.

Στην ερώτησή του, ο κ. Μαριάς παρατήρησε πως «ενώ έχουμε χιλιάδες εμβάσματα στο εξωτερικό και το Δημόσιο είχε την ευκαιρία να φορολογήσει αυτούς που πραγματικά έχουν χρήματα, ενώ έχουμε τη «λίστα Λαγκάρντ» και άλλες, απ” τη Βουλή υπερψηφίστηκαν με διαδικασίες fast track, κατασχέσεις οφειλών φορολογουμένων. Μόνον τον Σεπτέμβριο, οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία είναι τάχιστη. Τελευταία, υπάρχει μια τεράστια επιδρομή, όπου πλέον το υπουργείο στέλνει τα ειδοποιητήρια για τις κατασχέσεις και οι τράπεζες κατάσχουν ποσά κάτω των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, ενώ έχουμε και κατασχέσεις από επιδόματα ανεργίας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By