Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πως στήθηκε το παιχνίδι στο χρηματιστήριο

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ πόνταραν τα hedge funds στις ελληνικές μετοχές

Του Αντώνη Τάντουλου

xrimatistirio

«Οι τιμές στα χρηματιστήρια ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά» λένε οι παλαιότεροι του χώρου και προφανώς έτσι είναι τα πράγματα αν ληφθεί υπόψη το πώς λειτουργεί ο κορυφαίος νόμος των αγορών αυτός της «προσφοράς και της ζήτησης».

Και για να περάσουμε από την θεωρία στην… πράξη, η πρώτη ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων που δημοσίευσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας για τον μήνα Σεπτέμβριο, δείχνει ξεκάθαρα πως το «παιχνίδι» με τις Ελληνικές μετοχές είναι υπόθεση των hedge funds.

Ειδικότερα από την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη έως και την τελευταία ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε από τις 896 μονάδες στις 997 μονάδες, ενώ κατά την διάρκεια αυτής της διαδρομής οι καθαρές εισροές από διεθνή hedge funds ήταν της τάξεως των 210 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου αμελητέο για τα δεδομένα της εποχής.

Σύμφωνα με ανθρώπους με εμπειρία στο trading, όπως κομψά ονομάζεται το χρηματιστηριακό παιχνίδι, όλο τον προηγούμενο μήνα οι διαχειριστές «έκτισαν» θέσεις στις Ελληνικές μετοχές με σχετικά διακριτικό τρόπο και πλέον φαίνεται να έχουν πέραση στην δεύτερη φάση της επενδυτικής τους στρατηγικής. Η οποία περιλαμβάνει πιο επιθετικές αγορές και σταδιακό ανέβασμα των εντολών αγοράς μέχρι φυσικά τα επίπεδα που η προσφορά ικανοποιεί την ζήτηση. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής δε, ενδέχεται να υπάρχουν και τεχνικές κίνησης διόρθωσης, προκειμένου να φοβηθούν οι παίκτες και να αποχωριστούν ευκολότερα τις μετοχές τους.

Όπως και τα λεγόμενα «αδειάσματα», δηλαδή αιφνιδιαστικά πισωγυρίσματα των τιμών προκειμένου να δημιουργηθεί ανησυχία και κατά συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα οι ρευστοποιήσεις.

Αποτέλεσμα τώρα όλης της παραπάνω διαδικασίας είναι τα hedge funds, που σημειωτέον δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα 100, τουλάχιστον επισήμως, να έχουν αυτή την στιγμή στα χέρια τους το 15% περίπου των Ελληνικών μετοχών, ποσοστό που επίσης δεν θεωρείται μικρό.

Διότι το συγκεκριμένο ποσοστό υπολογίζεται επί του συνόλου των μετοχών και όχι επί της ελεύθερης διασποράς βάση της οποίας θα ήταν σημαντικά υψηλότερο και δημιουργεί συνθήκες «δεσπόζουσας θέσης».

Δηλαδή κάποια αγνώστων λοιπών στοιχείων (αλλά και γνωστών) hedge funds και έχουν στα χέρια τους τα «χαρτιά» και διαθέτουν επιπλέον ρευστότητα για τον επόμενο κύκλο του trading, υπό την προϋπόθεση πάντα πως όλα θα εξελιχτούν βάση του σχεδίου και χωρίς αστάθμητους αρνητικούς παράγοντες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By