Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πόλεις «φαντάσματα» μιας μελλοντικής ανάπτυξης

screenshot via 60minutes
screenshot via 60minutes

Η Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με πόλεις «φαντάσματα» και «γέφυρες στο πουθενά» σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο 60minutes του cbsnews.

Η οικοδομική δραστηριότητα είναι σε βαθιά συρρίκνωση, τα έργα εγκαταλείπονται και  εφιαλτικά σενάρια παρουσιάζονται από αναλυτές περί κατάρρευσης της κινέζικης αγοράς ακινήτων, ανάλογη ίσως και μεγαλύτερη από αυτής στις ΗΠΑ.

«Είναι σαν να περπατάς σε ένα δάσος από ουρανοξύστες, αλλά είναι όλα κενά», δηλώνει ο οικονομικός αναλυτής Gillem Tulloch από την πόλη «φάντασμα» Chenggong, με τις δορυφορικές εικόνες να συγκλονίζουν.

[custom_gallery id=»7739″]

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας που ευνόησε κατά πολύ τη μεσαία τάξη, οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων στην εγχώρια κατασκευή και αγορά ακινήτων με τον εμφανή κίνδυνο πλέον, να μειωθεί ραγδαία η αξία τους.

Όπως αναφέρει το businessinsider.com, προβλέπεται πως οι Κινέζοι δεν θα έχουν την αγοραστική δύναμη για το είδος κατοικιών και διαμερισμάτων που κατασκευάζονται, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για «φούσκα» των ακινήτων που πιθανώς να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση.

Στον αντίποδα, αναλυτές μιλούν για εκσυγχρονισμό της χώρας, χαρακτηρίζοντας τις πόλεις φαντάσματα ως «η μεγαλύτερη ιστορία αστικοποίησης στον κόσμο». Το 2011, ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα ξεπέρασε το 50 % του συνολικού πληθυσμού έναντι του 20% το 1980. Σύμφωνα με προβλέψεις μέχρι το 2030, ο αστικός πληθυσμός της Κίνας θα αυξηθεί κατά 300 εκατομμύρια ανθρώπους, αύξηση σχεδόν ανάλογη με το συνολικό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.[space size=»30″]

 

By