Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Πλακώνεται» το ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα

«Νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης», δήλωσε ο “Ολι Ρεν

olirehn«Πόλεμο» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε η έκθεση για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται – στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη – Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη» – ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν έκανε μία σκληρή δήλωση λέγοντας ότι «το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης». Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, «μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε».

Σημειώνεται ότι στο Forum θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα στο περιθώριο συναντήθηκε με τον Όλι Ρεν και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Αναφέρθηκε, όμως, ειδικότερα στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. “Αφησε δε να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ξαναδούνε το πρόγραμμα. Πάντως, ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενος της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε προηγουμένως με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί. Επιπλέον, διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, μεθοδεύει την απεμπλοκή του. Παράγει δε η έκθεση και η συμπεριφορά του ΔΝΤ αποτελέσματα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ κυρίως για εκείνα που βρίσκονται σε μνημόνια ή υπό αυστηρή επιτήρηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By