Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έβγαλαν «μαχαίρια» οι επιστήμονες για τις Σκουριές

Αλληλοκατηγορίες για εξαπάτηση, αλλά και «βολές»  ανάμεσα σε ειδικούς.

 

skouries athensΕκτός από τις  κοινωνικές συγκρούσεις που έχει φέρει το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές, έχει αποτελέσει και αντικείμενο επιστημονικής αντιπαράθεσης και μάλιστα με εντονότατους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες για εξαπάτηση εκατέρωθεν.

Επίδικο της «κόντρας» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους 4 μηχανικούς, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει την μεταλλευτική διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στο οποίο δραστηριοποιούνται επιστήμονες του χώρου, είναι τα απόβλητα αρσενικού. Οι  πρώτοι θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του περιβάλλοντος, ενώ,  αντίθετα, οι δεύτεροι εκτιμούν πως αυτή η εκτίμηση αποτελεί στρουθοκαμηλισμό.

Οι 4 μηχανικοί που έχουν πραγματοποιήσει τις μελέτες για την επένδυση στις σκουριές σε ανοιχτή επιστολή τους κατηγορούν για έλλειψη επιστημονικής επάρκειας αλλά και προσπάθεια κατασκευής κατηγοριών τους φορείς που θεωρούν πώς η μεταλλευτική διαδικασία που έχει σχεδιαστεί θα επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον μέσω των αποβλήτων αρσενικού.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σε επιστολή τους  «είναι φανερό ότι όποιος σχεδιάζει φονιάδες είναι και ο ίδιος εγκληματίας. Είμαστε λοιπόν εμείς οι εγκληματίες μηχανικοί. Σε λίγο θα πάμε προφανώς φυλακή. Έξω θα μείνουν οι δηλητηριαστές μιας κοινωνίας απλά γιατί ο σύγχρονος Πουαρό δεν εντοπίζει το δηλητήριο. Δεν καταγράφεται στα βιβλία, ποτίζει όμως μαγικές κουκούλες που μετατρέπουν τον χαφιεδισμό σε επαναστάση».

Οι 4 μηχανικοί αναφέρονται στην διαδικασία μεταλλευτικής επεξεργασίας που θα ακολουθηθεί σημειώνοντας πως «η διαδικασία αυτή ονομάζεται καθαρισμός του διοξειδίου του θείου και γίνεται παντού στον κόσμο ανεξάρτητα ποια είναι τα κατάλοιπα του καθαρισμού». Παράλληλα τονίζουν ότι  «όχι μόνο δεν παραπλανήσαμε τους κατοίκους της Χαλκιδικής και τις Δημόσιες Υπηρεσίες , αλλά αντίθετα, με υψηλότερο κόστος και επενδυτικό και λειτουργικό, διασφαλίσαμε την Ελληνικότητα στην αξιοποίηση της μεγαλύτερης δυνατής υπεραξίας του μεταλλευτικού πεδίου της ΒΑ Χαλκιδικής».  Μάλιστα, «κλείνουν» την επιστολή τους αναφέροντας πως «και για να τελειώνουμε, έστω προσωρινά, έως την επόμενη «εφεύρεση» των αυτόκλητων θεματοφυλάκων της επιστημονικής επάρκειας. Ναι, εμείς σχεδιάσαμε (με πολλούς συνεργάτες επιστήμονες που τιμούμε) την επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική».

Αντίθετα  από την πλευρά του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, στο οποίο δραστηριοποιούνται επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων τονίζεται πώς ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της επένδυσης είναι τα απόβλητα αρσενικού. Αντιπαρατιθέμενοι προς τους μηχανικούς που εποπτεύουν την επένδυση σημειώνουν ότι  «οι διαφυγές αρσενικού δεν είναι ανύπαρκτες, όπως σας βολεύει να παρουσιάζετε». Μάλιστα παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα από την μεταλλευτική διαδικασία που σχεδιάζεται να ακολουθηθεί σημειώνοντας πως δεν υφίσταται ασφάλεια αναφορικά με το περιβάλλον  «Το αρσενικό θα έχει ήδη μολύνει την εργασιακή ατμόσφαιρα. Όσο κλειστός και να είναι ο φούρνος, δεν θα τον ανοίγετε να πάρετε τα προϊόντα?» σημειώνουν χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της εκτίμησης τους.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας που υποστηρίζει την επένδυση, σημειώνουν ότι  «το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλαμβάνεται από ύβρεις, ενώ δεν παρατίθεται κανένα πραγματικό δεδομένο που να τεκμηριώνει τα ισχυριζόμενα. Ελάχιστες μόνο γραμμές αφιερώνονται στην ταμπακέρα. Το αρσενικό»!

Το Παρατηρητήριο βάλει ευθέως κατά της επιστημονικής ομάδας λέγοντας ότι  «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από εσάς ότι δεν μπορείτε πλέον να θολώνετε τα νερά με το να εκμεταλλεύεστε την όποια επιστημονική ανεπάρκεια των διαφωνούντων με τη δραστηριότητά σας. Τις γνώσεις δεν τις αποκτήσατε για να παραπλανείτε τον κόσμο». Μάλιστα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι  «οι περιβαλλοντικές παραβάσεις χαρακτηρίζονται ως ποινικά εγκλήματα και οι υπεύθυνοι ως ποινικοί εγκληματίες που αντιμετωπίζονται ανάλογα με τους υπεύθυνους εγκλημάτων του Ποινικού Δικαίου. Και τα ποινικά (πλέον) εγκλήματα δεν παραγράφονται και δεν αμνηστεύονται.»

Καταλήγοντας. τονίζουν πως  «ήρθε η ώρα να αλλάξετε στάση. Οφείλετε να παρουσιάσετε στον κόσμο μια σωστότερη μέθοδο. Με λιγότερους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οφείλετε να βγείτε από το στρουθοκαμηλισμό σας»…

[space size=»30″]

 

By