Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πόλος έλξης για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων η Ελλάδα

Πιθανολογείται το 2014 να αποτελέσει επενδυτική χρονιά για την Ελλάδα

akinitiFOROI

Οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων θα είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα το 2014 σε πιο «ριψοκίνδυνες» αγορές, παρά την οικονομική κρίση, μια τάση που παρατηρήθηκε στην επενδυτική δραστηριότητα της Ελλάδας κατά το 2013, σύμφωνα με έρευνα της Colliers International.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές είναι επί το πλείστον πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις, με το 70% να σχεδιάζουν να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους κατά τους επόμενους έξι μήνες. Μια απόφαση περισσότερο επηρεασμένη από τα χαρακτηριστικά ακινήτων και τις αποδόσεις παρά από κρατικούς και πολιτικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως οι πιο φιλόδοξοι, καθώς αναμένεται σταθερή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της επενδυτικής δραστηριότητας ακίνητης περιουσίας το 2013 και 2014.

Με θετικές προοπτικές για τη ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) το 2014, το 61% των ερωτηθέντων επενδυτών της περιφέρειας δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους και να αυξήσουν τη δραστηριότητα τους στην αγορά ακινήτων. Ευκαιρίες εμφανίζονται κυρίως σε αγορές δευτερευούσης σημασίας, με ακίνητη περιουσία που απαιτεί κεφαλαιακή δαπάνη και επανατοποθέτηση, παρά τη πρόσφατη πολιτική και οικονομική αναταραχή. Περίπου το 87% των ερωτηθέντων στη ζώνη ΕΜΕΑ συμφώνησαν ότι «υπάρχει κατάλληλο επενδυτικό προϊόν στη διεθνή αγορά, αλλά γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να εντοπιστεί».

afthereta_2

Τα χαρακτηριστικά των ακινήτων παραμένει το πιο σημαντικό κριτήριο επένδυσης για τους ερωτηθέντες στη ζώνη ΕΜΕΑ (4.0 σε μια κλίμακα από 0 έως 5), με την οικονομική ανάπτυξη να ακολουθεί (3.9). Ο κρατικός ρίσκος (3.8) κατείχε τη δεύτερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ασία πρώτη (4.0). Ο αντίκτυπος της υφιστάμενης οικονομικής ύφεσης σε πριμ κινδύνου παραμένει σε σημαντικά επίπεδα σε κύριες και περιφερειακές αγορές της Ευρώπης, παρά τη πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομικής και πολιτικής διάθεσης.

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για ανάληψη ρίσκου, οι ερωτηθέντες στη πλειονότητα τους προτιμούν να επενδύσουν σε τοπικές αγορές. Μόνο ένα 10% δείχνει ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Οι ερωτηθέντες από τις τρεις περιφέρειας της ζώνης ΕΜΕΑ (Δυτική Ευρώπη, Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Νότια Αφρική) παραδέχονται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου πηγάζει από τις τοπικές αγορές τους.

Πού στρέφονται οι επενδυτές;

Σε περίπτωση που στρέφονται προς το εξωτερικό, οι επενδυτές από τη Δυτική Ευρώπη επικεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνοι από την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι επενδυτές από Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική σε Ασία. Για όλους τους επενδυτές, η Γερμανία αποτελεί τη προτιμώμενη αγορά στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να ακολουθεί. Οι επενδυτές που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις αγορές, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας την τοπική συμπεριφορά των κεφαλαιακών ροών.

newego_LARGE_t_1101_54264720
Αυξημένο το ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητη περιουσία, καθώς και η προδιάθεση τους για ανάληψη ρίσκου, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική τους δραστηριότητα κατά το 2013, με το σύνολο των επενδύσεων να αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Τα έργα των αποκρατικοποιήσεων κατείχαν πρώτη θέση στη δραστηριότητα που σημειώθηκε, με τους τομείς της φιλοξενίας και την αγορά γραφείων να ακολουθούν.

«Επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη ζώνη ΕΜΕΑ έδειξαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα το 2013, ενώ και οι τοπικοί επενδυτές εστίασαν επίσης περισσότερο στην εγχώρια αγορά», σχολίασε η Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος της Colliers International Hellas.

«Τα χαρακτηριστικά ακινήτων παρέμεινε το πιο σημαντικό κριτήριο για τους επενδυτές, που σε συνδυασμό με τις προσαρμογές των τιμών, οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, έκαναν την χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις».

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, το 2014 θα αποτελέσει χρονιά μεγαλύτερης επενδυτικής δραστηριότητας, παρόμοια με τα επίπεδα που σημείωσε η Ιταλία και η Ισπανία το 2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα από επενδυτές της ζώνης ΕΜΕΑ προς την Ελλάδα, αναφέρει η έρευνα.

Πηγή:AΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By