Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πόσο αντέχεις χωρίς ύπνο;

 Όσοι δεν επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου είναι ελάχιστοι και χαρακτηρίζονται με τον όρο «η άυπνη ελίτ»!

sleeping babyΗ Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Salvador Dali ζούσαν με ελάχιστες ώρες ύπνου την ημέρα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσαρμοστεί σε μια καθημερινότητα με λίγες ώρες ύπνου.

Πολλοί, «ξοδεύουν» το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων κοιμούνται από έξι έως εννέα ώρες ημερησίως, ενώ το υπόλοιπο 20% κοιμάται είτε περισσότερο είτε λιγότερο από αυτό. Πόσο εύκολο είναι όμως να πιέσουμε τον οργανισμό μας να σηκώνεται καθημερινά  μία ή δύο ώρες νωρίτερα; Οι ερευνητές δηλώνουν ρητά πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνηθίσει σε κάτι τέτοιο και να λειτουργεί φυσιολογικά.

Πολλά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις. Βραχυρόθεσμα μειώνεται η συγκέντρωσή μας, προκαλείται σύγχυση και ψυχική ένταση ενώ μελέτες αναφέρουν πως επηρεάζεται μέχρι και η οδηγική μας ικανότητα σε βαθμό να εξιδώνεται με αυτή ενός μεθυσμένου. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικές. Ο διαρκής ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παρόλα αυτά, όλοι μπορούμε να απαριθμήσουμε κάποιον στο περιβάλλον μας που δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με τις λιγότερες ώρες ύνπου. Ο Ναπολέων φέρεται να είπε πως «ο ύπνος είναι μόνο για τα ανθρωπάκια», αλλά στην πραγματικότητα ο ίδιος απολάμβανε αρκετές ώρες ξεκούρασης.

Το ποσοστό των ανθώπων που όντως δεν επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου είτε οργανικά είτε σε επίπεδο διάθεσης είναι αρκετά μικρό αλλά υπαρκτό, γνωστό με τον όρο «η άυπνη ελίτ»! Το 2009, ομάδα γενετιστών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο ανακάλυψε την συσχέτιση αυτού του φαινομένου με συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, συγκεκριμένα ενός γονιδίου που ονομάζεται hDEC2.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές προτεινόμενες μέθοδοι για να προπονηθούμε σε λιγότερες ώρες ύπνου όμως σας συστήνουμε να επικεντρωθείτε σε αυτές για μια καλύτερη ποιότητα ξεκούρασης…

By