Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πόσο αποτελεσματικό είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σύμφωνα με νέα μελέτη είναι τουλάχιστον αποτελεσματικό στη διακοπή του καπνίσματος όσο τα επιθέματα νικοτίνης

e-cigaretteΑποτελεσματικά τουλάχιστον όσο τα επιθέματα νικοτίνης στην προσπάθεια των ανθρώπων να διακόψουν το κάπνισμα εμφανίζονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη κλινική μελέτη σύγκρισης μεταξύ συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου και επιθεμάτων νικοτίνης σε 657 άτομα.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση Lancet έδειξαν ότι το 7,3% των ατόμων που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο σταμάτησε να το χρησιμοποιεί έξι μήνες μετά ενώ αντίστοιχα έπραξε το 5,8% όσων χρησιμοποιούσαν επιθέματα νικοτίνης.

Επίσης μέσα σε διάστημα έξι μηνών το 57% που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε κατάφερε να περιορίσει την ημερήσια κατανάλωση κανονικού τσιγάρου στο μισό συγκριτικά με το 41% που έκανε χρήση επιθεμάτων νικοτίνης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, η μελέτη δεν έγινε σε αρκετά μεγάλο δείγμα ώστε να μπορεί να αποδείξει ποια από τις δύο μεθόδους είναι η καλύτερη επιλογή για διακοπή του καπνίσματος και επιπλέον χρειάζονται μακροπρόθεσμα δεδομένα για πιο ασφαλείς υποθέσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By