Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς θα γίνει η ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία

Τί ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη τύπου.

stournaras2Ανοιχτό άφησε  το ενδεχόμενο  λήψης και νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε τον Ιούνιο, μήνα – ορόσημο για την πορεία της οικονομίας. Στη συνέντευξη τύπου, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε την ανάγκη να ύπαρξη πάση θυσία πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013, ώστε να αρχίσει η μείωση του χρέους.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων δεν αφορούν οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση ενώ για το δημόσιο εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει 150.000 υπάλληλοι.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι για τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ δεν υπάρχει περιορισμός στις δόσεις, αλλά ο αριθμός τους θα διαμορφώνεται με βάση την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου. Για τους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα οι δόσεις θα είναι έως 48.

Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται πιστοποιητικό λογιστή για τη ρύθμιση των χρεών ενώ για 300.000 και άνω θα χρειάζονται και εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως είναι η προσημείωση ακινήτων. Επίσης, θα παρέχεται έκπτωση 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό από τη στιγμή που εφαρμόζονται όλες οι δεσμεύσεις και υλοποιείται κανονικά ο προϋπολογισμός ο οποίος στο α΄ τρίμηνο του 2013 κινήθηκε καλύτερα από τους στόχους.

Σχετικά με τις τράπεζες, τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς περιθώριο παράτασης έως το τέλος Απριλίου και έως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συνολική στρατηγική για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

 

By