Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς πέρασαν στα κρυφά την τροπολογία – σκάνδαλο

Απέφυγαν ακόμη και την …αναφορά, στην τροπολογία που δίνει «άφεση» στους δανειστές των κομμάτων, οι αρμόδιοι υπουργοί

vouliΠολύ «προσεκτικοί» ήταν οι Υπουργοί Ανάπτυξης όταν συζητήθηκε στη Βουλή η τροπολογία που έδινε ασυλία σε όσους χορήγησαν ή θα χορηγήσουν δάνεια στα κόμματα. Και ο Κ. Χατζηδάκης και ο Ν. Μηταράκης απέφυγαν να αναφερθούν στην επίμαχη τροπολογία (είναι η με γενικό αριθμό 390 και ειδικό 37), ενώ περιέγραψαν σχεδόν όλες τις άλλες.
Ο Κ. Χατζηδάκης ανέγνωσε όλες τις τροπολογίες που έκανε δεκτές: «Όσον αφορά τις βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες, σημειώνω τα εξής και διαβάζω το κείμενο για να καταχωρηθεί για τα Πρακτικά:
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 284 και ειδικό 12, γίνεται δεκτή με την εξής τροποποίηση: Οι λέξεις «εντός είκοσι μηνών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εντός δεκατεσσάρων μηνών».
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 318 και ειδικό 21 γίνεται δεκτή.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 325 και ειδικό 25 γίνεται δεκτή. 
Επίσης, η τροπολογία με γενικό αριθμό 366 και ειδικό 28 γίνεται δεκτή με την εξής τροποποίηση…». Στο σημείο αυτό ανέγνωσε όλη την τροπολογία (είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ), η οποία είχε 13 σημεία…
Ο υπουργός συνέχισε να διαβάζει: «Η υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 372 και ειδικό 31 γίνεται δεκτή, όπως διαμορφώθηκε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Έκτον, η υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 373 και ειδικό 32 γίνεται δεκτή, όπως διαμορφώθηκε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Η  υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 374 και ειδικό 33 γίνεται δεκτή, όπως διαμορφώθηκε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και με την επιπρόσθετη διαγραφή της παραγράφου 7 του άρθρου πέμπτου της τροπολογίας.
Η υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 375 και ειδικό 34 γίνεται δεκτή.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 380 και ειδικό 36 γίνεται αποδεκτή με την εξής τροποποίηση: Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου, προστίθεται η φράση: «ή Ε. το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων του Μέρους Β’ του ν.3982/2011 (ΦΕΚ Α’ 143).»
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 390 και ειδικό 37 γίνεται δεκτή».
Αφού διάβασε την τροπολογία για τα κόμματα πρόσθεσε: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρθηκα τόσο σε υπουργικές όσο και σε βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές με κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο απ’ αυτό που επιτάσσει ο Κανονισμός. Στη δική σας διακριτική ευχέρεια είναι να συμβουλευθείτε τα έγγραφα που είναι στη διάθεσή σας και να τοποθετηθείτε τώρα, αργότερα ή όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία».
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι δεν μπορούν να αξιολογηθούν οι τροπολογίες και υπενθύμισε ότι  το 1930 σε μία ανάλογη περίπτωση με τροπολογίες «εκ παραδρομής είχε νομοθετηθεί και το σημείωμα που συνόδευε κάποιες τροπολογίες της εποχής και πέρασε στο ΦΕΚ «και ό,τι άλλο επιθυμεί ο κύριος Νικολόπουλος»».
Ο Κ. Χατζηδάκης του απάντησε ότι αρμόδιος να εξηγήσει είναι ο Ν. Μηταράκης: «Από κει και πέρα, είναι τροπολογίες συναδέλφων που είτε τις είχαν παρουσιάσει εδώ είτε τις έχουν καταθέσει και είναι διαθέσιμες και μπορείτε να τους συμβουλευτείτε. Βλέπετε ότι δεν κλείνουμε τη συζήτηση. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε. Και αμέσως μετά ο κ. Μηταράκης που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, θα σας δώσει εξηγήσεις…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα μας εξηγήσει δηλαδή ο κ. Μηταράκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κοιτάξτε, ξαναλέω, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός και χειρίστηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Από την πλευρά των αρμοδιοτήτων μου, ήμουν αρμόδιος για τα θέματα του ΕΣΠΑ και των απαλλοτριώσεων, για τα θέματα της ΥΠΑ και για τα θέματα των αεροδρομίων. Νομίζω ότι υπήρξα σαφής στην τοποθέτησή μου. Και είμαστε εδώ, ο κ. Καλογιάννης για τα θέματα που τον αφορούν, ο κ. Μηταράκης που είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος γι’ αυτό το νομοσχέδιο και θα σας δώσει εξηγήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριόμαστε γι’ αυτό το πράγμα».
Αμέσως ο Ν. Μηταράκης πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στις άλλες τροπολογίες, αλλά όχι στην τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων! Εξήγησε ότι
-υπήρχαν 10 βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες,
-έγιναν δεκτές οι 7 ουσιαστικά αυτολεξεί,
-στην τροπολογία 284 για τα δημόσια ΚΤΕΟ έγινε διαφοροποίηση
-σε μία άλλη τροπολογία για τις fast track επενδύσεις έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση
-η τροπολογία (του ΠΑΣΟΚ) με γενικό αριθμό 366 και ειδικό 28 διαβάστηκε ολόκληρη από τον Κ. Χατζηδάκη ώστε να ξέρουν ποια κομμάτια δέχεται.
«Ήταν λίγο πολύπλοκο, πράγματι, το παραδεχόμαστε όλοι, αλλά όλα έχουν μοιραστεί», κατέληξε ο Ν. Μηταράκης.
Να σημειώσουμε ότι το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ThePaper για την εν λόγω τροπολογία έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
By