Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τον ανασχηματισμό

Στο επίκεντρο Βενιζέλος, Γεωργιάδης και Καψής

Megaro Maximou

Στη σύνθεση της νέας – πλέον- δικομματικής κυβέρνησης, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται σήμερα μεγάλη μερίδα των γερμανικών μέσων δίνοντας έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στα περισσότερα εκφράζεται αίσθημα ασφάλειας για τη χώρα καθώς παραμένουν οι βασικοί κυβερνητικοί εταίροι. Δεν παραλείπεται όμως να σχολιαστεί ότι και αυτή η κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο μπροστά της.

Ειδικότερα, η Die Welt παρατηρεί ότι «οι κύριοι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης είναι οι παλιοί, το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα», και πως «Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να κυβερνούν μόνοι τους».

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως σημαντικότερη αλλαγή την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αναλαμβάνει και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. «Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με όλες τους τις δυνάμεις». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Βενιζέλος είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές το 2011 και συνέβαλε καθοριστικά στο να συνεχιστεί η βοήθεια προς την χώρα που απειλήθηκε από την χρεοκοπία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η συνέχεια σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε το νέο υπουργικό συμβούλιο κομμένο και ραμμένο στα μνημονιακά μέτρα, «αντίστοιχο των σχεδίων της κυβέρνησης για κλιμάκωση της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων και ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών».

Αναφορές σε Γεωργιάδη και Καψή

Σε δημοσίευμα με τίτλο: «Αθήνα: Έτοιμη η νέα ‘ανακυκλωμένη κυβέρνηση’», η οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt  αναφέρεται επίσης με έμφαση στα νέα καθήκοντα του Ευ. Βενιζέλου, ενώ επισημαίνεται ότι πλέον τέσσερις υπουργοί είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι διπλάσιοι από ό,τι στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη νέα κυβέρνηση η σχέση μεταξύ των κομμάτων –σε ό,τι αφορά τις υπουργικές θέσεις- είναι τρία προς ένα προς όφελος του μεγαλύτερου κόμματος, δηλαδή της ΝΔ, σχολιάζεται ακόμα.

Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, είναι γνωστός για τα αντισημιτικά του αισθήματα, ενώ το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα του ο νέος υπουργός Υγείας έχει υποστηρίξει με πολύ σκληρά λόγια το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μάλιστα, στο νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνεται και το αξίωμα του υφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, μια «ηλεκτρική καρέκλα», όπως σχολίαζαν χθες τα ελληνικά ΜΜΕ, που ανατέθηκε στον έμπειρο δημοσιογράφο, Παντελή Καψή, σημειώνει η εφημερίδα.

Για αποτροπή της κυβερνητικής κρίσης κάνει λόγο η Bild, επισημαίνοντας ότι «Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο λόγος που διαλύθηκε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν το γεγονός ότι ο Σαμαράς προχώρησε μονομερώς στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.600 εργαζομένων.

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau γράφει: «Η Ελλάδα αποκτά ξανά μια ικανή προς δράση κυβέρνηση. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές συγκροτήθηκε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησαν αμετάβλητα κάποια σημαντικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση.»
Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By