Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πώς τα ναρκωτικά και η πορνεία θα δώσουν λύση στην αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Έσοδα από παράνομες δραστηριότητες όπως τα ναρκωτικά και η πορνεία πρόκειται να προστεθούν στο ΑΕΠ των κρατών μελών της Ευρωζώνης από τον Σεπτέμβριο του 2014, στο πλαίσιο των αλλαγών του υπολογισμού του ΑΕΠ στη ζώνη.

1Η κίνηση αυτή είναι ιδαίτερα αμφιλεγομενη με πολλά κράτη να υποστηρίζουν ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην πολυπόθητη αύξηση του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες ενώ άλλα τονίζουν ότι οι αλλαγές θα είναι εμφανείς μόνο στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, η πορνεία και τα ναρκωτικά θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου 10 δισ. στερλίνες ή ποσοστό 0,7% στο ετήσιο ΑΕΠ.

Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες δεν θα λύνουν το πρόβλημα ανάπτυξης της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Θάνος Βαμβακίδης, managing director της Bank of America Merrill Lynch.

“Δεν είναι αυτή η λύση για το πρόβλημα στην Ευρώπη. Το να σπρώξεις τους Ευρωπαίους προς την υπόγεια οικονομία, αυτό είναι το πρόβλημα, δεν αποτελεί μια υγιή ανάκαμψη”, τονίζει στο CNBC.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ αναφέρει ότι όλα τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει να ενσωματώνουν στις μετρήσεις για το ΑΕΠ κάθε πηγή οικονομικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το αν είναι παράνομη ή όχι. Μέχρι στιγμής, μόνο η Ιταλία έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στο ΑΕΠ της και τα έσοδα από την πορνεία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

By