Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς τα φρένα έκαναν τον Bombassei δισεκατομμυριούχο

Brembo: Το όνομα που θα σου πει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αν τους ρωτήσεις για μία μάρκα φρένων

1Η εταιρία ξεκίνησε από τον Emilio Bombassei και τον Italo Breda το 1961, όταν οι δύο συνεργάτες έστησαν μία επιχείρηση που θα κατασκεύαζε εξαρτήματα για αυτοκίνητα. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία/πρόκληση στην μικρή μέχρι τότε ιστορία της εταιρίας, συνέβη το 1975, όταν ο μεγάλος Enzo Ferrari, ζήτησε από την Brembo να κατασκευάσει τα φρένα για το μονοθέσιο F1 της Scuderia. 5 χρόνια μετά, η Brembo κατασκεύαζε την πρώτη αλουμινένια δαγκάνα της ενώ το 2002, ήταν από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη των carbon-ceramic δίσκων. Η επιτυχία της Ιταλικής εταιρίας αντικατοπτρίζεται και από το πελατολόγιο της. Η Brembo εξοπλίζει με φρένα τις 7 από τις 11 ομάδες της F1 ενώ αντίστοιχη είναι και η υπεροχή της, τόσο όσον αφορά στις υπόλοιπες μορφές motorsports όσο και στα πολιτικά αυτοκίνητα.

Αυτά όμως λίγο ή πολύ είναι γνωστά. Αυτό που ίσως να μην ξέρουν πολλοί, είναι ότι ο κολοσσός που λέγεται Brembo είναι ακόμα οικογενειακή επιχείρηση. Το 53.5% των μετοχών της εταιρία είναι υπό τον έλεγχο του γιού του Emilio Bombassei, τον 73 ετών πλέον, Alberto. Αυτό το 53.5% ελέγχεται μέσω της holding company Nuova Fourb. Οι μετοχές αυτής, είναι μοιρασμένες εξίσου σε αυτόν και τους δύο γιους του αλλά τυπικά, ο πάτερ-φαμίλιας Alberto έχει τον έλεγχο, αφού ακόμα και τώρα, καρπώνεται το 80% των κερδών που αποφέρει η εταιρία.

Για την ιστορία, οι δουλειές της Brembo πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο αφού ο τζίρος της Brembo αυξήθηκε κατά 11% το 2013, φτάνοντας τα 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.bloomberg.com

By