Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς το κίνημα Corrala καταλαμβάνει την Ισπανία

Ούτε άνθρωποι χωρίς σπίτια, ούτε σπίτια  χωρίς ανθρώπους.

fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis

«Η ζωή αλλάζει όταν χάνεις τα πάντα», δηλώνει η Cortés στο Guardian. «Υπήρξε μια εποχή που ήμουν ευτυχής ακριβώς γιατί εργαζόμουν και μετά γύρναγα στο σπίτι μου. Τώρα, στην ηλικία των 65 ετών, έχω γίνει ξαφνικά μία ακτιβίστρια.»  Κάθεται σε ένα τυπικό ισπανικό σαλόνι: άψογα καθαρό, γεμάτο με οικογενειακές φωτογραφίες και έπιπλα από σκούρο ξύλο. Με συρόμενες πόρτες γαλλικού τύπου και ιδιωτικά μπαλκόνια, το εξωτερικό του κτιρίου της μοιάζει πολύ με οποιαδήποτε άλλη νεόκτιστη αστική πολυκατοικία.

Το 2010 οι ισπανικές τράπεζες προχώρησαν σε περισσότερες από 100.000 εξώσεις κατοικιών. Η Macarena, είναι η περιοχή της Σεβίλλης, στην οποία βρίσκεται η κατάληψη της Corrala Utopía, που έχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό εξώσεων στην πόλη. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή της Σεβίλλης και μόνο κατ’εκτίμηση, 130.000 διαμερίσματα παραμένουν άδεια χωρίς πιθανότητα να πουληθούν.

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες οικογένειες να έχουν μείνει άστεγες όχι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά όντας θύματα της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής λιτότητας.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στους 5.000.000 ανθρώπους, ενώ το επίσημο πρακτορείο στατιστικών απαριθμεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους, που σημαίνει περισσότερο από  το 1/4 του ενεργού πληθυσμού της χώρας είναι άνεργοι.

Τις τελευταίες εβδομάδες τέσσερις corralas (καταλήψεις στέγης) έχουν καθιερωθεί σε μικρότερες πόλεις στην Ανδαλουσία και μια άλλη στην πόλη της Μάλαγα, όπου οι στατιστικές για την ανεργία και τον αριθμό των άδειων σπιτιών είναι ακόμη υψηλότερες από ό,τι στη Σεβίλλη. Σε αυτές τις πέντε κοινότητες που υπάρχουν σήμερα στην πόλη, κατοικούν από πέντε έως 18 οικογένειες.

Στα τέλη Ιανουαρίου στην Corrala Libertad, μια κοινότητα από επτά διαμερίσματα στην περιοχή της Triana, χορηγήθηκε νόμιμο δικαίωμα να λειτουργεί ως οικιστικός συνεταιρισμός.

Η Ana Lopez, 67 χρονών, είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη της κοινότητας. Ζει με τον 71 χρονών σύζυγό της τον  Pancho. Είναι πρώην χορεύτρια φλαμένκο, και έχει τα τελευταία χρόνια υποστεί τρεις καρδιακές προσβολές, μία εγχείρηση μπαϊπάς ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα άσθματος και διαβήτη. Παρά  τα προβλήματα υγείας, το ζευγάρι εκδιώχθηκε από το σπίτι του τον περασμένο έτος μετά από καθυστέρηση αποπληρωμής δόσης δανείου. Πριν προσχωρήσουν στην Corrala πέρασαν αρκετές εβδομάδες να κοιμούνται στην είσοδο του πρώην κτιρίου τους.

«Έχω εγγόνια», λέει. «Όταν θα πεθαίνω θέλω να είμαι σε θέση να πω στον εαυτό μου ότι θα έχουν δουλειά, σπίτι και μια ευτυχισμένη ζωή. Οι corralas είναι σημαντικές. Έστησαν ένα παράδειγμα για τους ανθρώπους που αγωνίζονται. Δείχνουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και ο ένας τον άλλον. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον στον κανέναν από μας, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πιστεύω ότι αυτό θα είναι μια επιτυχημένη μάχη. Αλλιώς δεν θα ήμουν σε θέση να κοιμηθώ τη νύχτα

(Πηγή: Guardian)[space size=»30″]

By