Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ραβασάκια» σε 2,5 εκατ. οφειλέτες στέλνει το υπουργείο Οικονομικών

Μια… προειδοποίηση για ρύθμιση των οφειλών τους θα λάβουν οι φορολογούμενοι, η οποία θα μπορεί να εξελιχθεί σε κατάσχεση μισθών και καταθέσεων.

του Νίκου Φιλιππίδη

ektiposi-forologikon-diloseonΕιδοποιητήρια με «ευγενικό» περιεχόμενο αποστέλλει σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών σε 2,5 εκατ. οφειλέτες. Σε περίπτωση που οι παραλήπτες δεν ανταποκριθούν τότε θα ακολουθήσουν και δεύτερα σημειώματα, αυτή τη φορά σε αυστηρό τόνο με τα οποία θα προειδοποιούνται οι οφειλέτες για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων. Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.

Με τα ειδοποιητήρια αυτά, που υπογράφονται από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και αποστέλλονται με ηλεκτρονική ή «κλασική» μορφή, ζητείται από τους οφειλέτες να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τη διευθέτηση των οφειλών τους, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία αλλά και χωρίς να γίνεται αναφορά σε πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση μη τακτοποίησης των χρεών.

Από τα 2,5 εκατ. φορολογουμένους που λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια, περίπου 2,3 εκατ. είναι μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.

Στα ειδοποιητήρια ο οφειλέτης ενημερώνεται ότι «ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 21/03/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του», αναφέρεται στο ραβασάκι και ακολουθούν διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι, εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ».

By