Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στον Guardian η κυβερνητική αντιπαράθεση για τον αντιρατσιστικό

 Τι είπε στην βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος

Φίλιππος Μεσσίνης @fosphotos.com
Φίλιππος Μεσσίνης @fosphotos.com

Σε εκτενές δημοσίευμα του Guardian σχολιάζεται η έντονη κυβερνητική αντιπαράθεση αναφορικά με τον αντιρατσιστικό νόμο που θεωρείται «ως ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση του ολοένα και πιο δημοφιλούς νεο-φασιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα πριν τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό για το αντιρατσιστικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «είναι διεθνής υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, μέτρα που θα απαντήσουν τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά της χώρας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να απαγορεύσει στα στελέχη της Χρυσής Αυγής να επισκεφθούν τη χώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι «εξτρεμιστές» της Χρυσής Αυγής φαίνονται να έχουν παγιωθεί σταθερά ως η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα λόγω της δυσαρέσκειας από τα μέτρα λιτότητας, σχολιάζει το δημοσίευμα, σε αντίθεση με ποσοστά του άλλοτε πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ, που κυμαίνονται στο 5- 6% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Στηριζόμενη στην άνοδο της δημοτικότητάς της, η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει μια πιο επιθετική στάση, απειλώντας μετανάστες, μειονότητες αλλά και βουλευτές εντός του κοινοβουλίου προσθέτει ο Guardian.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ελλάδα τελεί υπό πρωτοφανή πίεση και από την Ευρώπη να επιβάλλει αυστηρότερες ποινές στους δράστες ρατσιστικών εγκλημάτων, μετά την αύξηση περιστατικών βίας κατά μεταναστών, επιθέσεις «που αποδίδονται στο νεοναζιστικό κόμμα». Ενδεικτικά ο Guardian ανεφέρει τις 220 επιθέσεις μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Δεκεμβρίου 2012, που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, το μανιφέστο της οποίας κάνει λόγο για δέσμευση ότι η χώρα θα απαλλαγεί από «αποβράσματα των μεταναστών».

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης την προειδοποίηση του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς περί βίας που συνιστά πρώιμη μορφή ακροδεξιάς τρομοκρατίας, ο οποίος κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της επιρροής του κόμματος.

«Με ανησυχεί βαθύτατα ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και οι πολιτικοί ηγέτες φαίνεται να μην έχουν πλήρη επίγνωση της σοβαρής απειλής που αποτελούν οι οργανώσεις αυτές για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Νιλς Μούιζνιεκς αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Το δημοσίευμα κλείνει σχολιάζοντας ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θεωρούταν η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά μοιάζει να έχει τονίσει τις διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. «Η διστακτικότητα των συντηρητικών να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει επικρίσεις περί συνέργειας στελεχών τους με τη Χρυσή Αυγή στην πάταξη της μετανάστευσης στην Ελλάδα», καταλήγει η εφημερίδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By