Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρημάξαμε τη χώρα σας αλλά προσέξτε, έχετε πολύ δρόμο ακόμα!

Αποδεκατίσαμε το λαό σας, ρημάξαμε τη χώρα σας, αρπάξαμε το χρυσάφι σας, αλλά, για προσέξτε, «η Ελλάδα  έχει πολύ δρόμο ακόμα»

Εύα ΑντωνοπούλουΗ εφημερίδα Tagesspiegel διαπιστώνει στις 11-4-2013 ότι λίγες από τις χώρες υπό γερμανική κατοχή υπέστησαν την έκταση και τη βαναυσότητα των δεινών που υπέστη η Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

    • 130.000 άμαχοι (μεταξύ αυτών  γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) εκτελέστηκαν.
    • 300.000 Έλληνες  πέθαναν από τον λιμό επειδή οι Γερμανοί  κατέσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα.
    • 70.000 Έλληνες Εβραίοι μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
    • Το 50% της βιομηχανίας και το 75% του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου καταστράφηκε.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel, βασιζόμενη σε στοιχεία του γερμανικού υπουργείου οικονομικών,   αναφέρει ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 162 δις ευρώ:

  • 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και
  • 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο

Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ήταν 13,5 εκατομμύρια χρυσές λίρες, που χαρακτηρίστηκαν τότε «άτοκες πιστώσεις», με τη ρητή δέσμευση των Γερμανών ότι θα επιστραφούν μετά το τέλος του πολέμου (τα ντοκουμέντα βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος). Σήμερα το ποσό που δεν έχει επιστραφεί, μαζί με τους τόκους, υπολογίζεται στην Ελλάδα σε 60 ως 70 δις ευρώ, ενώ το Γερμανικό υπουργείο το εκτιμά σε 54 δις ευρώ.

Μετά το τέλος του πολέμου, η συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7 δις δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις (όχι για το δάνειο που αυτονόητα οφειλόταν). Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιό της από το κατοχικό δάνειο, η Ιταλία και η Βουλγαρία κατέβαλαν στην Ελλάδα πολεμικές επανορθώσεις, η Γερμανία κατέβαλε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στη Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Γερμανία αρνήθηκε να πληρώσει το κατοχικό δάνειο όταν το απαίτησε η Ελλάδα το1945,1946,1947,1964,1965,1966,1974,1987 και το 1995.

Και σήμερα;

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θύματα και τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα», τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν έχουν λησμονηθεί», η επίσημη γερμανική πλευρά θεωρεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων «λήξαν». Ο δε Σόιμπλε προειδοποίησε τους Έλληνες στην «Neue Osnabrucker Zeitung»: να μην οδηγούνται σε εσφαλμένη κατεύθυνση για δήθεν νόμιμες αξιώσεις αποζημιώσεων από τη Γερμανία. «… να τους εξηγήσει κάποιος για τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις ….   Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ….. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».  Σαφής απειλή: κάναμε τα εγκλήματα, αποδεκατίσαμε το λαό σας, ρημάξαμε τη χώρα σας ,αρπάξαμε το χρυσάφι σας, αλλά για προσέξτε, έχετε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να σταθείτε στα πόδια σας και μέχρι τότε έχετε την ανάγκη μας. Αλλιώς……….

Ο Αβραμόπουλος απάντησε σε αυτές τις δηλώσεις πολιτικά και μάλλον σκληρά:  «Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα  και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. …. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη….. το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων». Στη θέση αυτή συμπαρατάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ με δήλωση της Φώφης Γεννηματά.

Οι Γερμανοί φοβούνται ότι αποδοχή των αξιώσεων της Αθήνας, ή κάποιου συμβιβασμού, θα άνοιγαν την όρεξη και άλλων χωρών. Έχουν διαμορφωθεί δύο πόλοι στη Γερμανία. Η αριστερά τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης των Ελληνικών αξιώσεων. Αντίθετα, η μεγάλη πλειονότητα, δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θέλει να απορρίψει το Ελληνικό αίτημα.

Ίδωμεν.[space size=»20″]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By