Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρόμπεϊ: Για τα προβλήματα της Κύπρου φταίει η ελληνική κρίση

Τι αποκαλύπτει στη βελγική εφημερίδα «L’ ECHO»

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Στην απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου, αναφέρεται σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L’ ECHO,  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες λήφθηκε η απόφαση για την Κύπρο, διηγείται: «Βρισκόμαστε όλοι σε μια αίθουσα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Αντιπρόεδρος Όλι Ρεν, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Βρισκόμαστε εκεί σε μία κούρσα ενάντια στο χρόνο και καταφέραμε να βρούμε μία λύση για να σώσουμε τη μία από τις δύο κυπριακές τράπεζες. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές για τη χώρα. Ήταν μία κούρσα ενάντια στο χρόνο, με το μαχαίρι στο λαιμό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι τα προβλήματα της Κύπρου είναι αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης. Οι κυπριακές τράπεζες υπέστησαν μεγάλο πλήγμα λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό που μπορούμε να τους προσάψουμε (στους Κυπρίους) είναι ότι δίστασαν πολύ να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους».

Σχετικά με την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι, εάν είχε βγει από το ευρώ, ο κίνδυνος κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος θα ήταν πολύ πραγματικός. «Ευτυχώς, καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή, δείχνοντας με αποφασιστικότητα ότι θέλαμε με κάθε κόστος να θέσουμε σε εφαρμογή την τραπεζική ένωση. Σήμερα κανείς δεν μιλάει πλέον για το τέλος του ευρώ», ανέφερε.

Για την ύφεση που πλήττει σήμερα την Ευρώπη, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ αναφέρει: «Η συνταγή που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση βασίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, πρέπει να συνεχίσουμε τη μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών. Δεύτερον, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και τρίτον πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα σε ό,τι αφορά την απασχόληση, για να μετριάσουμε τις πιο σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Τα τρία τελευταία χρόνια κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμα σε σημείο να δημιουργήσουν οικονομική σταθερότητα».

Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζουν αποκομμένοι από τους λαούς και την πραγματικότητα, απαντά: «Εγώ δεν είμαι σίγουρα αποκομμένος από τον κόσμο. Πράγματι είναι αλήθεια ότι πολλές χώρες έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω. Τα πέντε τελευταία χρόνια, το ΑΕΠ της Ελλάδας έπεσε κατά 25%. Της Πορτογαλίας κατά 8%, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας κατά 5%. Για να είμαστε όμως απόλυτα ξεκάθαροι, δεν είναι η Ευρώπη υπεύθυνη για αυτά τα προβλήματα. Η κρίση απλά έφερε στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν στα κράτη».

Σε ερώτηση γιατί η Ευρώπη δεν ενέργησε όταν έπρεπε αναφορικά με το τραπεζικό καθεστώς στην Κύπρο, την εικονική ανάπτυξη στην Ισπανία και την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα, και κάθε φορά έκλεινε τα μάτια, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σημειώνει: «Υπήρχαν πράγματι χώρες όπου τα οικονομικά προβλήματα σιγόβραζαν κάτω από την επιφάνεια. Το γνωρίζαμε; Ναι. Αλλά δεν κάναμε τίποτα για αυτό. Γιατί η οικονομία πήγαινε καλά. Είναι ανθρώπινο. Δεν αντιδράμε παρά μόνο όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Όμως μετά από αυτά πήραμε το μάθημά μας. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα βάζουν σε τάξη τα οικονομικά τους, με συνέπεια τεράστιες εσωτερικές υποτιμήσεις».

Offsite.com.cy

(Visited 1 times, 1 visits today)
By