Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ροχάνι: Μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για την άνοδο του εξτρεμισμού

«Κάποια κράτη και μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν λεπίδες στα χέρια παραφρόνων»

iran-roxaniB

Αιχμές κατά των δυτικών, των μοναρχιών του Κόλπου και της Τουρκίας για τη στάση τους απέναντι στους τζιχαντιστές άφησε από το βήμα του ΟΗΕ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχάνι.

Κάποια κράτη και μυστικές υπηρεσίες «παρέδωσαν λεπίδες στα χέρια παραφρόνων» και ευθύνονται για την άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Τώρα αυτοί οι παράφρονες δεν λυπούνται κανέναν και σκοτώνουν αδιακρίτως».

Η λύση στο πρόβλημα της εξτρεμιστικής βίας στη Μέση Ανατολή θα προέλθει από τις ίδιες τις δυνάμεις της περιοχής, πάντα με τη διεθνή στήριξη και όχι από δυνάμεις εκτός περιοχής, ανέφερε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την «εσφαλμένη στρατηγική» της χωρών της Δύσης στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε κυρίως στις «ανάρμοστες επεμβάσεις» στα εσωτερικά της Συρίας.

«Οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ και οι ανάρμοστες επεμβάσεις στη Συρία αποτελούν ξεκάθαρα παραδείγματα αυτής της λανθασμένης στρατηγικής προσέγγισης» δήλωσε ο Ροχανί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

«Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η δημοκρατία δε μπορεί να μεταφυτευτεί από το εξωτερικό (…) δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν που μπορεί να εισαχθεί από τη Δύση στην Ανατολή» συνέχισε ο πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρθηκε άμεσα στις επιδρομές χωρών της Δύσης και αραβικών κρατών στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

By