Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Θα εισβάλλουμε ως ειρηνοποιοί στην Ουκρανία

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τη Μόσχα προς το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία

russia_un692

«Στο χειρότερο σενάριο, θα εισβάλλουμε ως ειρηνοποιοί στην Ουκρανία» ανέφερε την Παρασκευή ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας πως «από την 1η Μαρτίου υπάρχει σχετικά απόφαση της Άνω Βουλής.
Ο ίδιος, διαβεβαίωσε ότι το απεύχεται. Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, «υπενθύμισε» ότι «σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία λάβει πραγματικά άσχημη τροπή η Ρωσία μπορεί να θυμηθεί ότι η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει από την Ανω Βουλή επίσημη άδεια για είσοδο ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, ήδη από την 1η Μαρτίου».

Ο Τσούρκιν διευκρίνισε με έμφαση: «Η Ρωσία δεν επιθυμεί να γίνει πράξη αυτό το σενάριο. Ο στόχος-κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης». Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την σχετική εξουσιοδότηση της Ανω Βουλής, στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι «μέχρι στιγμής δεν υφίσταται ανάγκη παρέμβασης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές ήδη κάποια από τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία έχουν προσθέσει στα σήματά τους ένα ακόμη, που αναγράφει «ειρηνευτική δύναμη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Τσούρκιν δεν έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα στα δυτικά ΜΜΕ, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά την διατύπωσή τους. Αντιθέτως τα ρωσικά ΜΜΕ – τα οποία, δημόσια και ιδιωτικά, τελούν υπό τον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου -, την μετέδωσαν μαζικά.

Προειδοποίηση Λαβρόφ

Εξάλλου, νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε την Παρασκευή στον Γερμανό ομόλογό του ότι πρέπει να σταματήσει η βία στην Ουκρανία από όλες τις πλευρές, αλλά «πρωτίστως η χρήση του (ουκρανικού) στρατού και των ένοπλων ριζοσπαστών εθνικιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

lavrof600_080314

Ρωσία: Η Ουκρανία έχει αναπτύξει σαμποτέρ στα σύνορα

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις επιχειρήσεις των Ουκρανών που διεξάγονται εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι.

By