Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Παραδίδει στο Ιράκ στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη

«Ένας αριθμός συμβολαίων με το Ιράκ έχουν τεθεί σε ισχύ και τηρούνται»

putin_web_1

Η Ρωσία άρχισε να παραδίδει επιθετικά ελικόπτερα και καταδιωκτικά αεροσκάφη στο Ιράκ, όπως δήλωσε σήμερα μια πηγή από τον ρωσικό στρατό, την ώρα που ο ιρακινός υπουργός Άμυνας αναμένεται στη Μόσχα για να συζητήσει για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.«Ένας αριθμός συμβολαίων με το Ιράκ έχουν τεθεί σε ισχύ και τηρούνται», δήλωσε η πηγή αυτή από τον τομέα των ρωσικών στρατιωτικών εξαγωγών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Οι παραδόσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 και καταδιωκτικών αεροσκαφών Su-25 έχει ήδη ξεκινήσει, διευκρίνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη έχει επίσης συμβόλαια για την αγορά ελικοπτέρων Mi-28 και κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir-S1.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βαγδάτη Ίλια Μογκούνοφ είχε επισημάνει νωρίτερα ότι όλα τα αεροσκάφη Σουχόι θα παραδοθούν στο Ιράκ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το 2012 το Ιράκ και η Ρωσία υπέγραψαν συμβόλαια συνολικής αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 36 Mi-28 και 48 συστημάτων Pantsir, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία Rostec. Τα συμβόλαια για τα έξι Mi-35 και τα πέντε με δέκα Su-25 υπογράφηκαν αργότερα.

Εξάλλου χθες Τετάρτη οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο υπουργός Άμυνας της χώρας Σάαντουν αλ Ντουλάιμι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Μόσχα για να συζητήσει για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που το Ιράκ αντιμετωπίζει την προέλαση ισλαμιστών μαχητών.

«Ο Ντουλάιμι θα συναντηθεί με τον ρώσο υπουργό Άμυνας και άλλους αξιωματούχους ώστε να παραδώσουν στο Ιράκ όπλα, εξοπλισμό και σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη», εξήγησε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Ασκάρι.

Η ρωσική πηγή, την οποία επικαλείται το Interfax, εκτίμησε από την πλευρά της ότι με δεδομένη την τεταμένη κατάσταση διεθνώς μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, η Ουάσινγκτον ενδέχεται να πιέσει τη Βαγδάτη να ακυρώσει τις παραγγελίες της από τη Μόσχα.

By