Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρύθμιση για τους 18άρηδες ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών

Oι νέοι, που είναι προστατευόμενα τέκνα, δεν θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, με την οποία θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη φορολογία των 18άρηδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι νέοι άνω των 18 ετών που είναι προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι κτλ.) δεν θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν εφέτος φορολογική δήλωση, ακόμη και αν διαθέτουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, όσοι έχουν συμπληρώσει τα 18 έως την 31/12/2012, ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι. Αν μάλιστα υπερβαίνει το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους τις 2.900 ευρώ, τότε παύουν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα με το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε αρχές Ιανουαρίου 2013, οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία για να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Θα υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα taxisnet.gr για κωδικούς πρόσβασης υποβολής δήλωσης. Ομως, θα πρέπει να πάνε ξανά στην εφορία αυτή τη φορά για να παραλάβουν κλειδάριθμο και να υποβάλλουν έως 30 Ιουνίου ηλεκτρονικά τη δήλωση

Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση οι άνω των 18 ετών, εφόσον είναι προστατευόμενα τέκνα, ακόμη και αν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους, όπως ακίνητα, Ι.Χ., κλπ. Το τεκμήριο των παιδιών θα το επιβαρύνονται οι γονείς και θα προστίθεται στα δικά τους τεκμαρτά εισοδήματα.

Μεγάλο αγκάθι στην όλη διαδικασία αποτελούν τα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή φορολογούνται στην πηγή με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και από εφέτος είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν σε κάθε περίπτωση στον κωδικό 659-660 της φορολογικής δήλωσης. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσονται και οι τόκοι καταθέσεων που στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς έχουν δηλώσει στην τράπεζα ως συνδικαιούχα μέλη τα παιδιά τους.

Τι ισχύει σήμερα
– Εάν υπάρχει εισόδημα έστω και 1 € από τόκους καταθέσεων θεωρείται εισόδημα και επιβαρύνεται ο νέος φορολογούμενος με τεκμήριο διαβίωσης
– Για ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 € θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο 18άρης αποδείξεις 750 € (3.000 Χ 25%)
– Εάν δεν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις θα πληρώσει φόρο 10% επί των αποδείξεων που λείπουν

Η αλλαγή που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών

Στην περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα από τόκους καταθέσεων δεν ξεπερνά τις 3.000 € δεν θα επιβαρύνεται ο 18αρης με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 €. Ουσιαστικά δηλαδή θα παραμείνει αφορολόγητος και θα συνεχίσει να είναι προστατευόμενο τέκνο.
Ωστόσο, φοιτητές που έχουν ετήσιο εισόδημα από εργασία έστω και 10 € ετησίως θα επιβαρύνονται με ελάχιστο τεκμήριο 3.000 € με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν σταματήσει το παιδί να θεωρείται προστατευόμενο μέλος, τότε κινδυνεύει να κοπεί το οικογενειακό επίδομα και να χαθεί για εφέτος το αφορολόγητο των 2.000 € για κάθε τέκνο.

 

By