Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα των NY Times στον «πανούργο τραπεζίτη» Σάλλα

Ρεπορτάζ για τις ημέρες και τα έργα του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς

nytsallasΡεπορτάζ- αφιέρωμα στην επαγγελματική πορεία  του Μιχάλη Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς φιλοξενούν οι Νew York Times, με τον τίτλο του ρεπορτάζ να είναι «Ένα πανούργος τραπεζίτης φτάνει στην κορυφή στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρουν οι Times «Δεν πάει πολύς καιρός, που ο Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, είχε ένα όνειρο: να κάνει την τράπεζά του πολύ μεγάλη για να αποτύχει (too big to fail)», ενώ τονίζει ότι «έφθασε στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού κόσμου τον περασμένο Μάρτιο, όταν εκμεταλλεύτηκε την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αγοράζοντας τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζα».

Στη συνέχεια, η αμερικάνικη εφημερίδα τονίζει  ότι ο Έλληνας τραπεζίτης απέκτησε τον έλεγχο του Πειραιά το 1991 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να φτάσει στη κορυφή μετά από δέκα πέντε εξαγορές και συγχωνεύσεις και ότι, σύμφωνα με συνεργάτες του,  η επιτυχία του Σάλλα βασίζεται στην επιχειρηματική του εμπειρία και την ισχυρή όρεξη για ανάληψη ρίσκου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  ο Σάλλας έχει και τους επικριτές του. Σύμφωνα με μερικούς έχει ξεπεράσει τα όρια της ορθής τραπεζικής, ενώ ελίσσεται στον «σκοτεινό κόσμο της ελληνικής χρηματοδότησης, όπου τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών συχνά αναμιγνύονται».

«Η Πειραιώς χρησιμοποιεί πολύ προβληματικές μεθόδους που απαιτούν για την έρευνα», δήλωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας, ένας πολιτικός – οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που παρακολουθεί την πορεία των τραπεζών και των πολιτικών στην Ελλάδα.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η Πειραιώς έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα όχι επειδή βελτίωσε τις μεθόδους αυτές. Οι πρακτικές του παλαιού καθεστώτος απλά προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, και για μένα αυτό είναι ένα σημάδι της ασθένειας και όχι της », ανέφερε ο Λαπαβίτσας.

Ο 62χρονος Σάλλας, έκανε τα πρώτα του βήματα κοντά στο Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Στα χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης της Πειραιώς η επιρροή του συνέχισε να επεκτείνεται. Είναι κοντά με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος μέχρι το 2008 ήταν αντιπρόεδρος στην Πειραιώς.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Δ.Ν.Τ έχουν επενδύσει περίπου 200 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για τη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και, τελικά, την αποκατάσταση της οικονομίας της. Για να δικαιολογήσει αυτή τη δέσμευση, η Ευρώπη έχει υποβάλει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σε μια εξονυχιστική έρευνα, με ιδιαίτερη έμφαση στα συνδεδεμένα μέρη δανεισμού, ή στα δάνεια των επιχειρήσεων, στις οποίες κάθε τράπεζα μπορεί να έχει οικονομικό συμφέρον, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν τελικά τα χαρτοφυλάκια έχουν «καθαριστεί».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By