Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σάντος: «Νίκη, για να γράψουμε ιστορία…»

«Για να γράψουμε ιστορία θα πρέπει να επιτύχουμε, να νικήσουμε. Αυτό που πρέπει να έχουμε είναι πίστη στις δυνάμεις μας και τα στοιχεία που πάντα έχουμε, δηλαδή το πάθος, την θέληση και την αποφασιστικότητα. Φυσικά θα πρέπει να πετύχουμε και γκολ γιατί θέλουμε νίκη».

greece

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για όλους και για όλα μετά την ισοπαλία με την Ιαπωνία και εν όψει της μάχης με την Ακτή.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός:

«Αυτές οι διαφορές που παρατηρήθηκαν σε σχέση με το ματς με την Κολομβία είχαν να κάνουν με τις συνθήκες του αγώνα έτσι όπως διαμορφώθηκαν από την αποβολή του Κατσουράνη. Μπήκαμε στο γήπεδο με στόχο να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την μπάλα γιατί θέλαμε τη νίκη και για να το κάνουμε αυτό έπρεπε να κρατήσουμε την μπάλα στα πόδια μας και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία αλλά δυστυχώς μετά την αποβολή τα δεδομένα άλλαξαν. Αναγκαστήκαμε να δώσουμε χώρο στον αντίπαλο και να κλείσουμε τους χώρους στην δική μας εστία έχοντας ως πρώτο μέλημα την άμυνα κι αν μπορούσαμε να βγάλουμε αντεπιθέσεις. Αυτό που μας έλειψε, παρόλο που η αμυντική μας προσπάθεια ήταν καταπληκτική, ήταν το ότι όταν είχαμε την μπάλα και μπορέσουμε να την κρατήσουμε για να πάρουμε ανάσες ή να έχουμε καλύτερες επιλογές στις αντεπιθέσεις και να βρούμε τους κατάλληλου χώρους γιατί και η αντίπαλη ομάδα άφηνε κενούς χώρους. Οι παίκτες μου έκαναν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Τα έδωσαν όλοι όλα και σίγουρα δεν έχω κανένα παράπονο από αυτούς».

Για τα τρεξίματα της ομάδας: «Είναι ένα από το πολύ θετικά στοιχεία του αγώνα το γεγονός ότι τρέξαμε πολύ και καλύπταμε όλους τους χώρους. Το σημαντικότερο στοιχείο που είδαμε χθες ήταν αυτό της συγκέντρωσης. Μπήκαμε δυνατά και συγκεντρωμένα δεν αφήσαμε τον αντίπαλο να μας αιφνιδιάσει όπως έγινε στο πρώτο ματς και γενικότερα σε όλο το ματς το κάναμε. Είχαμε τις ευκαιρίες μας ακόμα κι όταν μείναμε με 10 παίκτες. Αμέσως μετά την αποβολή είχαμε μια πολύ καλή ευκαιρία με τον Τοροσίδη αλλά και στο δεύτερο μέρος είχαμε ευκαιρίες. Οι παίκτες έδειξαν πάθος και διάθεση να μην παρατήσουν το ματς παρά τις αντιξοότητες».

Τι χρειάζεται για να γράψουμε ιστορία στο ματς με την Ακτή; «Να έχουμε επιτυχία. Γιατί για να γράψουμε ιστορία θα πρέπει να επιτύχουμε, να νικήσουμε. Αυτό που πρέπει να έχουμε είναι πίστη στις δυνάμεις μας και τα στοιχεία που πάντα έχουμε, δηλαδή το πάθος, τη θέληση και την αποφασιστικότητα. Φυσικά θα πρέπει να πετύχουμε και γκολ γιατί θέλουμε νίκη. Η Ακτή έχει το βαθμολογικό προβάδισμα αλλά η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στα ματς τελικούς τα καταφέρνει όπως έκανε και στο EURO με τη Ρωσία και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο με την Ακτή».

Θα αντέξουν οι παίκτες μετά από την καταπόνηση και λόγω των καιρικών συνθηκών; Θα προλάβουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους; «Σίγουρα ξέρουμε ότι θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Σήμερα δεν έχει προπόνηση έτσι ώστε να ξεκουραστούν και μετά από 72 ώρες οι παίκτες μπορούν να προπονηθούν. Έχουμε μέρες για να προετοιμαστούμε. Θα δουλέψουμε πολύ στο ψυχολογικό κομμάτι και εν συνεχεία θα δούμε φυσικά και το σωματικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποστολή αποτελείται από 23 παίκτες και αν δούμε ότι κάποιος δεν είναι έτοιμος τότε υπάρχουν παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν και είναι έτοιμοι να το κάνουν».

Με ποιο τρόπο προσπαθήσατε στα αποδυτήρια να τονώσετε το ηθικό των ποδοσφαιριστών; «Όλη η δουλειά έγινε εδώ και όχι στα αποδυτήρια πριν τον αγώνα. Ήταν σημαντικό να τους εμψυχώσουμε αλλά η σημαντική δουλειά έγινε εδώ τις μέρες πριν τον αγώνα. Τους είπα ότι αυτό που μας έλειψε και το πληρώσαμε ήταν η συγκέντρωση σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού που επέτρεψαν στην αντίπαλη ομάδα να μας βάλει τα γκολ και τους είπαμε ότι αν καταλάβουν αυτά τα πράγματα θα μπούμε στο επόμενο αγώνα και δεν θα κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη και οι ποδοσφαιριστές ανταποκρίθηκαν πολύ καλά. Κατάλαβαν ότι να δεν μπούμε στο ματς με καλύτερη συγκέντρωση όπως έχουμε δει ότι έχει πάντα αυτή η ομάδα τότε υπήρχε το ρίσκο να πάθουμε ξανά ότι και με την Κολομβία. Οι παίκτες το κατάλαβαν και μπήκαν με συγκέντρωση. Το μόνο κρίμα είναι ότι πρώτα πρέπει να πληρώσεις ακριβά κάποια λάθη για να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να τα κάνεις ξανά».

Για το αν έχει αδικηθεί η Ελλάδα από τη διαιτησία: «Είναι αλήθεια ότι η διαιτησία στα δύο παιχνίδια μας δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι ούτε καν στο 50-50, αλλά δεν πρέπει να στηθούμε σε αυτό. Το έχω πει και στους ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να στεκόμαστε σε παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε εμείς. Και μην ξεχνάμε ότι η όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει φτιαχτεί μέσα σε τέτοιες αντιξοότητες. Εμείς πρέπει να μείνουμε στο πάθος των Ελλήνων, να κρατήσουμε αυτό, γιατί η ελληνική κουλτούρα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και εν μέσω τέτοιων αντιξοοτήτων έχει μεγαλουργήσει. Ένα αρνητικό είναι ότι δημιουργούμε εύκολα δικαιολογίες, λόγω αυτών των αντιξοοτήτων. Ας κρατήσουμε τα θετικά και να αφήσουμε τα αρνητικά και με πίστη να προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο».

Για το τι πρέπει να γίνει για να σκοράρει η Εθνική: «Εμείς καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας δουλέψαμε στη δημιουργία φάσεων και στο τελείωμα αυτών. Είναι αλήθεια ότι δημιουργούμε ευκαιρίες αλλά δεν μπορούμε να πετύχουμε γκολ. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτό. Πέφτουμε σε καλούς τερματοφύλακες και μας στερούν γκολ, άλλες φορές ευθυνόμαστε και εμείς που δεν τελειώνουμε ιδανικά τις φάσεις που δημιουργούμε. Όταν οι επιθετικοί χάνουν ευκαιρίες τους παίρνει από κάτω. Αν βάλουμε ένα γκολ όμως μπορεί να λυθούμε και μετά να μπορέσουμε να βάλουμε περισσότερα γκολ. Συγκεκριμένα στον χθεσινό αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο επιθετικός μας δεν πήρε πολλές μπάλες, όμως βοήθησε πολύ στο αμυντικό κομμάτι. Αυτό είχαμε πει πάντως και στο ημίχρονο, να κλείσουμε τους χώρους και να προσπαθήσουμε να απειλήσουμε με στημένες φάσεις».

Για το αν αλλάζουν τα πλάνα λόγω της ενδεχόμενης απουσίας του Γιάγια Τουρέ: «Να αλλάξουμε τα πλάνα μας γιατί να το κάνουμε αυτό; Το μεγάλο πρόβλημα στο παιχνίδι με την Κολομβία αποδείχτηκε ότι ήταν ότι δεν έπαιζε ο Φαλκάο . Δεν παίζει ο Φαλκάο άρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Δεν παίζουν οι αδερφοί Τουρέ και μετά αντίο συγκέντρωση και μετά αντίο Ελλάδα. Δεν γίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στο μυαλό μας από τέτοιου είδους πληροφορίες. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό επηρεάζει και την ομάδα και εμείς προσπαθούμε να τους δείξουμε ότι δεν πρέπει να επηρεάζονται. Το έχουμε δει αυτό και το έχουμε πει ότι θα έπρεπε να παίξει ο Φαλκάο. Δεν δείχνουμε ασέβεια είναι καταπληχτικός ποδοσφαιριστής, μιλάμε για έναν σταρ του ποδοσφαίρου. Στην αρχή λέμε ότι φοβόμαστε αυτά τα ονόματα και μετά τι κάνουμε; Δεν παίζουν άρα είμαστε οκ. Και μετά τα πληρώνουμε αυτά».

Για το αν είναι σύμπτωση ότι όταν έπαιζε ο Καραγκούνης σε μεγάλα ματς η Εθνική κέρδιζε και το αν πιστεύει στις συμπτώσεις: «Ούτε εγώ πιστεύω πολύ στις συμπτώσεις. Φαίνονται συμπτώσεις, αλλά δεν είναι. Ο Καραγκούνης είναι ένας ποδοσφαιριστής με τεράστιο πάθος και θέληση. Αυτό δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε που είναι στην Εθνική. Γι αυτό πρέπει να πούμε ότι ο Καραγκούνης είναι σύμβολο της Εθνικής και δεν είναι λιγότερο καλός ποδοσφαιριστής από ότι ήταν παλιότερα. Ας πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν με τον Καραγκούνη να γράψουμε ιστορία».

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στους Φάνη Γκέκα και Γιάννη Φετφατζίδη που απάντησαν στα ερωτήματα:

Για το αν οι ήρωες παίζουν σαν Έλληνες όπως λέει και το σύνθημα στο πούλμαν:

Φετφατζίδης: «Τα λόγια είναι περιττά και χθες αποδείξαμε για πολλοστή φορά ότι σύνθημα αυτό ανταποκρίνεται σε εμάς».

Γκέκας: «Νομίζω ότι μετά τη χθεσινή εμφάνιση το σύνθημα μας ταιριάζει. Παίζαμε πολύ ώρα με δέκα παίκτες, όμως δεν κινδυνέψαμε ποτέ για να χάσουμε αυτό το παιχνίδι».

Για το ότι δεν σκοράρει η Εθνική:

Γκέκας: «Είναι δύσκολο να το απαντήσω. Πρώτη φορά συμβαίνει στην καριέρα μου. Πιστεύω είναι συμπτωματικό. Αν μπει το πρώτο γκολ νομίζω ότι θα λυθεί ότι πρόβλημα υπάρχει. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν έχουμε ξεχάσει να βάζουμε γκολ».

Για το ότι χρειάστηκε να βοηθήσει αμυντικά κόντρα στην Ιαπωνία ο Φάνης Γκέκας:

«Είμαι χαρούμενος που η ομάδα πήρε ένα θετικό αποτέλεσμα και είναι μέσα στους στόχους της. Για το ποια θέση θα παίξω αν υπάρχει ανάγκη, μπορώ να παίξω όλες τις θέσεις. Το θέμα είναι ότι πήραμε θετικό αποτέλεσμα και είμαι ευχαριστημένος για την απόδοσή μου».

Για το ότι αντικαταστάθηκε νωρίς ο Γιάννης Φετφατζίδης λόγω της αποβολής του Κατσουράνη: «Κανένας ποδοσφαιριστής δεν θέλει να βγαίνει αλλαγή νωρίς. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είμαστε στο Μουντιάλ . Ότι πει ο προπονητής θα γίνει. Μπήκε ένας ποδοφαιριστής με διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι σεβαστό. Εγώ χαίρομαι που πήρα χρόνο».

Για τους Τουρέ:

Γκέκας: «Οπωσδήποτε μια τέτοια απώλεια είναι σημαντική. Για κάθε ποδοσφαιριστή και πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ο καλύτερος που υπάρχει στην ομάδα. Είναι απώλεια, όμως σε αυτό το σημείο που φτάσαμε, μπορεί να μην επηρεάσει πολύ».

Φετφατζίδης: «Νομίζω ότι στον αγώνα ο Γιάγια Τουρέ θα το ξεχάσει γιατί εκείνη την ώρα μόνο κίνητρο είναι η νίκη».

Τέλος ο Γκέκας σημείωσε: «Νομίζω ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε: Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το μηδέν. Επιθετικά οργανωθήκαμε καλά. Κινδυνέψαμε ελάχιστα. Είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Αν παίζαμε με 11 θα τους κερδίζαμε. Βλέπουμε το επόμενο παιχνίδι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Επιστολή σε Τουρέ

Οι διεθνείς μας έστειλαν με επιστολή τους τα συλλυπητήριά τους στον Γιάγια και τον Κόλο Τουρέ για την απώλεια του μικρότερου αδερφού τους Ιμπραήμ. Παράλληλα, παρόμοια επιστολή έστειλε και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στην αντίστοιχη της Ακτής. Όταν η ανθρωπιά νικά.

By