Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι κατέθεσαν προσφορά για τον ΟΠΑΠ

Εmma Delta και Τhird Point είναι οι δύο εταιρείες που κατέθεσαν για την απόκτηση του Οργανισμού, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Του Νίκου Φιλιππίδη 

opap1“Εληξε η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την «μητέρα των μαχών» μεταξύ εγχώριων (κατά κύριο λόγο) και ξένων επενδυτικών σχημάτων, για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι προσφορές είναι δύο: Μια από την Emma Delta Ltd συμφερόντων Δημήτρης Μελισσανίδη και η Third Point.

Κόκκαλης, Κοπελούζος, Μελισσανίδης είναι μερικά μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα που διεκδικούν το «χρυσόμαλλο δέρας» του εγχώριου επιχειρείν ή αλλιώς την «κότα με τα χρυσά αυγά». Από την έκβαση της πρώτης σημαντικής ιδιωτικοποίησης στην εποχή των μνημονίων εξαρτά κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο την δημιουργία ενός κλίματος ευνοικού για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι προσφορές που θα υποβληθούν θα είναι σίγουρα τρεις. Μια από την Emma Delta Ltd συμφερόντων Δημήτρης Μελισσανίδη και του τσέχου επενδυτή Γίρι Σμετς. Μια δεύτερη πρόταση αναμένεται να υποβληθεί από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου, μαζί με την γερμανική Gauselmann και την ισραηλινή Playtek.

Σφήνα στις δύο πρώτες προσφορές θα επιχειρήσει να μπει η κινεζική Fosun International η οποία κατεβαίνει μάλλον μαζί με  τα επενδυτικά funds Third Point και BC Partners. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Intralot, δεδομένου του θόρυβου που ξέσπασε με την απόφαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης του οργανισμού με την Intralot στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού ενώ υπήρξαν και πληροφορίες που διαψεύστηκαν περί αποχώρησης της εταιρείας συμφερόντων Κόκκαλη από τον διαγωνισμό.

By