Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σήμερα στη Γερουσία το θέμα της Συρίας

Την ώρα που ο αριθμός των Σύρων προσφύγων έχει ξεπεράσει τα δύο εκ., ξεκινά σήμερα στη Γερουσία των ΗΠΑ η ακρόαση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής.

Angelina Jolie visits Syrian refugee camp in JordanΤη θέση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ στρατιωτικής επίθεσης κατά του καθεστώτος Άσαντ έχουν αναλάβει να υπερασπιστούν ο  υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χάγκελ, που θα καταθέσουν ανοιχτή δημόσια ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας στις 14:30 τοπική ώρα ( 1830 GMT ).

Νωρίτερα και μετά από τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ χαρακτήρισαν «καταστροφική» μια πιθανή απόρριψη από το Κογκρέσο του ψηφίσματος που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό πρόεδρο, να προχωρήσει στη χρήση στρατιωτικής βίας .

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC , το αεροπλανοφόρο USS Nimitz έχει ήδη αποπλεύσει προς την Ερυθρά Θάλασσα , αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα μετάσχει στις πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, hacker που υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, εισέβαλαν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα των Αμερικανών πεζοναυτών, καλώντας τους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές του προέδρου των ΗΠΑ. «Ο Ομπάμα είναι ένας προδότης που θέλει να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο για να σώσει τους αντάρτες της Αλ-Κάιντα», αναφέρεται στο μήνυμα των hacker. Το Σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε την ηλεκτρονική εισβολή στην ιστοσελίδα Marines.com, η οποία λειτουργεί και πάλι κανονικά.

Στη Συρία όμως η τραγωδία συνεχίζεται, καθώς όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περισσότεροι από δύο εκ άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Συρία, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Ειδικότερα ο  αριθμός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας ανερχόταν μέχρι πριν από ένα χρόνο σε 230.671, στους οποίους προστέθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες  1,8 εκατομμύριο πρόσφυγες επιπλέον. Το 52% είναι παιδιά κάτω των 17 ετών.

«Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται με τον ρυθμό αυτίον, ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί και ορισμένες γειτονικές χώρες είναι πιθανόν να φθάσουν σε σημείο μη επιστροφής», δήλωσε η ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Ζολί.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Figaro

(Visited 1 times, 1 visits today)
By