Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα το πρώτο δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης βγαίνει σήμερα Τετάρτη στον αέρα.

ert metabatiko sximaΓια πρώτη φορά μετά την έναρξη λειτουργίας του μεταβατικού φορέα εν μέσω πολλών αντιδράσεων και για τη διαδικασία προσλήψεων, αλλά και για το αισθητικό περιεχόμενο της Δημόσιας Τηλεόρασης, βγαίνει στον αέρα δελτίο ειδήσεων.

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων θα εκπέμψει στις έξι το απόγευμα από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη και παρουσιαστής θα είναι ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας,  ο οποίος δεν ήταν στην αρχική λίστα των 577 προς πρόσληψη στο μεταβατικό φορέα, αλλά το όνομα του συμπεριελήφθη στη νέα λίστα που προέκυψε μετά από τον έλεγχο των αιτήσεων καθώς ήταν στους επιλαχόντες.

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα ο δημοσιογράφος με εκτενές κείμενο του στην Athensvoice εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκανε αίτηση στη Δημόσια Τηλεόραση. Ο  κ.Δούκας αναφέρει ότι όλο το καλοκαίρι τον ρωτούσαν πότε θα ξαναβγεί στην τηλεόραση και μετά από πολύ σκέψη αποφάσισε να κάνει αίτηση πρόσληψης παρά την αρχικά αρνητική του διάθεση για τρεις λόγους:

«Πρώτον, συνειδητοποίησα οτι ο μεταβατικός φορέας θα είναι πολύμηνος κι όχι δίμηνος (αρχίζει στην ουσία Σεπτέμβριο με τρομερές δυσκολίες και άγνωστο πότε θα παραχωρήσει τη θέση του στη ΝΕΡΙΤ) – σχεδόν φυσιολογική καθυστέρηση μετά την ανυπέρβλητη ζημιά που προκάλεσε η αψυχολόγητη (και άκρως δαπανηρή για τον προϋπολογισμό) απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Δεύτερον, όλοι οι αστάθμητοι παράγοντες της πολιτικής μας ζωής και κυρίως οι πιέσεις της τρόϊκας θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κανονική πορεία των πραγμάτων, με αποτέλεσμα το πρόπλασμα της ΔΤ να αποτελέσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας, σε μόνιμη βάση, χωρίς καμία άλλη ουσιαστική διαδικασία.

Τρίτον, η μοριοδότηση που έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της ΕΡΤ να στελεχώσουν αξιοπρεπώς το διάδοχο δημόσιο κανάλι, σε συνδυασμό με την αποχώρηση διαφόρων «παρασίτων» της εξουσίας, προς άλλες κατευθύνσεις, απέτρεψε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τη δημιουργία ενός αμιγώς κομματικού παραμάγαζου», αναφέρει.

Αναφέρει στη συνέχεια ότι στην αρχική προκήρυξη για τους  577 εργαζομένους της ΔΤ, την οποία επέκρινε, ήρθε 12ος στην κατάταξη  10 θέσεων παρουσιαστών, καθώς το πτυχία πανεπιστημίου υπερκεράστηκε εύκολα από απολυτήρια λυκείου χωρίς αξιολόγηση της εμπειρίας ενός κεντρικού δελτίου επί 15 χρόνια, αλλά και καθώς πολλοί αιτούντες είχαν δηλώσει ιδιότητες που δεν είχαν. 

«Κοντέψαμε να αποκληθούμε «βύσματα», όσοι παραγκωνιστήκαμε από ψευδείς δηλώσεις – και σε κάποιες περιπτώσεις από υποψηφίους, με ισχυρή υποστήριξη από διάφορα παράκεντρα. Ίσως και 200 από τους 577 αρχικούς επιτυχόντες φαίνεται να έχουν πρόβλημα στην πρόσληψη τους, αλλά η διορθωμένη λίστα και η λίστα επιλαχόντων μάλλον δεν θα δημοσιευτεί ποτέ, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της ακριβούς κατάταξης…», προσθέτει.

Ο κ.Δούκας στη συνέχεια σχολιάζει ότι: «Παρά το γεγονός ότι ούτε η ΕΣΗΕΑ τόλμησε να μας υποδείξει να μην κάνουμε αίτηση για τη ΔΤ, συνάδελφοι και (εμμέσως) πολιτικοί χώροι μας κατηγορούν ότι «νομιμοποιούμε» ένα παράνομο μόρφωμα, ξεχνώντας ότι η χώρα δεν έχει εδώ και μήνες Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως οφείλει. Οι πρώτοι ελπίζουν ότι θα γίνει ένα πολιτικό θαύμα και θα αποκατασταθεί η ΕΡΤ Α.Ε., παραγνωρίζοντας ότι ακόμα και μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί, ούτε θα θέλει να την επαναφέρει, όσο κι αν τώρα δημαγωγικά ισχυρίζεται ότι θα το κάνει. Ή ίσως θα ήθελαν να στελεχωθεί η ΔΤ με κάποιους άλλους, που δεν ξέρουν τη δουλειά, από τους 8 χιλιάδες που έκαναν αίτηση, ώστε το εγχείρημα να αποτύχει. Οι δεύτεροι παίζουν το μικροκομματικό τους παιχνίδι, ελπίζοντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση που έκανε αυτή την άθλια κίνηση, χρησιμοποιώντας τον θεσμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, εις βάρος του φυσικά.»

Ο δημοσιογράφος προσωπικά απαντά ότι δεν εκχωρεί τη θέση του στο διάδοχο φορέα της ΕΡΤ, καθώς η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι της κυβέρνησης και κανενός παρά του ελληνικού λαού. «Αν με διώξουν γιατί δεν είμαι πολιτικά αρεστός, θα διαμαρτυρηθώ όσο αντέχει η φωνή μου. Αλλά από μόνος μου δεν κάνω τη χάρη σε αυτούς που ήθελαν να κλείσει η ΕΡΤ, γιατί ήταν γεμάτη από «πράσινα και ροζ παπαγαλάκια» – γιατί αυτός ήταν ο ουσιαστικός σκοπός τους», δηλώνει.

«Η ΔΤ είναι ένα κανάλι που θα έχει πολύ φτωχά αποτελέσματα, για αρκετό διάστημα, λόγω φυσικά του αδιανόητου «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ, αλλά και με ευθύνη πια όσων επιμένουν, μετά από 3 μήνες, να βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή. Έχει στελεχωθεί με πολύ λίγους εργαζομένους, ενώ οι υποδομές στην Κατεχάκη, απ” όπου μεταδίδονται τα πάντα, είναι ανεπαρκέστατες. Δείτε την αντίφαση: Η Αγία Παρασκευή εκπέμπει με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές, αλλά χωρίς επαγγελματικό πρόγραμμα και μέσα επικοινωνίας – και μόνο στο διαδίκτυο. Δυστυχώς δεν είναι πια πραγματικό δημόσιο ραδιόφωνο/τηλεόραση και απέχει πολύ από το να είναι ο θεσμός που κάποτε εκπροσωπούσε. Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αυτοδιαχειριζόμενου τύπου δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα – και δεν πρόκειται ούτε για αντιδημοκράτες, ούτε για «κουτόφραγκους» εκεί. Η ΔΤ από την άλλη, θα μπορούσε να γίνει ένα αξιοπρεπές κανάλι, μόνο αν μετακόμιζε στην Αγία Παρασκευή. Όσο για τα ραδιόφωνα, μόνο από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ θα μπορέσουν να εκπέμψουν», συνεχίζει ο κ.Δούκας.

Δηλώνει ότι σέβεται απολύτως την αυταπάρνηση όσων συναδέλφων προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα για τη διάλυση της ΕΡΤ εκτός από όσους κινούνται από κομματικό φανατισμό και συνδικαλιστική αντίληψη και καλεί όσους άξιους δεν έκαναν αίτηση να αναθεωρήσουν.

«Δυστυχώς η υπόθεση ανατροπής της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ, χάθηκε σε πολιτικό επίπεδο, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία, σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ. Και στο επίπεδο της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης, χάθηκε όταν οι πιο ακραίοι δεν επέτρεψαν μια πιο μετριοπαθή, έμπειρη και «ώριμη» ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας, ώστε να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Τώρα πια είναι πολύ αργά – και με ευθύνη (ως συνήθως) των γενικών μας συνελεύσεων», υποστηρίζει αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο κι στους εργαζόμενους. Χαρακτηρίζει επίσης παρανομία την επιμονή στην κατάληψη, σχολιάζοντας ότι στην ΕΡΤ παραμένουν 500 εργαζόμενοι ενώ για τη ΔΤ έκαναν αίτηση περίπου 1800 από τους 2700 απολυμένους.

«Υπάρχουν κάποιοι σε κυβερνητικά γραφεία που χαίρονται πολύ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: Πρώτον γιατί δεν θέλουν επ” ουδενί να ξαναδούν τα ίδια πρόσωπα στη Δημόσια Τηλεόραση – και η μη πρόσληψη των 1400 της δεύτερης προκήρυξης, αφού δεν αδειάζει η Αγία Παρασκευή, τους εξυπηρετεί αφάνταστα. Θέλουν ένα καναλάκι απολύτως ελεγχόμενο, το οποίο θα προσπαθήσουν να στελεχώσουν σταδιακά με τα «δικά τους παιδιά», σε όλες τις κρίσιμες θέσεις. Και όπως (σχεδόν) όλο το πολιτικό σύστημα, δεν θέλουν μια Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ισχυρή, που διεκδικεί το μερίδιο της από την ιδιωτική ραδιοτηλεοπτική αγορά», αναφέρει ο κ.Δούκας, προσθέτοντας ότι τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλουν να την ενισχύσουν και να την προασπίσουν, πρώτα από όλα, οι εργαζόμενοι της – και στη συνέχεια το κοινό της. Κανείς δεν θα το κάνει, αν δεν το κάνουν αυτοί.

«Η «ρομαντική» διάθεση περί ανατροπής του κλεισίματος της ΕΡΤ ή της «επανάστασης» με αφορμή την ΕΡΤ, δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση της ΕΡΤ, όσο απαράδεκτα κι αν έκλεισε, δεν προσφέρεται για μανιχαϊσμούς και «χαρακώματα», εθελοτυφλούν. Και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που καλούνται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να αποκωδικοποιούν την πολιτική αρένα της χώρας, ας φύγουν επιτέλους από την κοντόφθαλμη οπτική: Η πραγματική πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα δεν είναι μεταξύ «μνημονιακών» / «συστημικών» και των αντιθέτων τους. Είναι μεταξύ των υπερσυντηρητικών οπαδών της καθυστέρησης και των ουσιαστικά προοδευτικών ανθρώπων…», καταλήγει.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By