Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: Ανάσες καινοτομίας από τις νεόφυτες επιχειρήσεις

EU

 Συνάντηση είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους νέων επιχειρήσεων.

fosphoto.com Menelaos Myrillas
fosphoto.com Menelaos Myrillas

Για τη σημασία της στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε, σήμερα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με εκπροσώπους νέων επιχειρήσεων.

Οι νέοι επιχειρηματίες που μετείχαν στη συνάντηση δραστηριοποιούνται- ανάμεσα σε άλλα- στην ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου, συστημάτων μηχανογράφησης, λογισμικού, εφαρμογών κινητών συσκευών, την εκτροφή σαλιγκαριών, τη μεσιτεία, την οργάνωση γραφείου, το marketing και τις υπηρεσίες προώθησης, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και μέσα ψυχαγωγίας και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

«Η χώρα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ακόμα και σε περιόδους μεγάλης κρίσης, όπως είμαστε σήμερα, καταφέρνει και δημιουργεί και ξεχωρίζει, μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλάω για νέα παιδιά με γνώσεις, με ταλέντο, με ικανότητα και με διάθεση για δουλειά. Νέοι επιχειρηματίες. Αυτή η συζήτηση που θα κάνουμε σήμερα με νέους επιχειρηματίες δείχνει, σηματοδοτεί, συμβολίζει, αυτό το αγκάλιασμα μιας τέτοιας προσπάθειας. Δηλαδή, μιας προσπάθειας των ελληνικών νεοφυών εταιριών, αυτό που έμαθε ο κόσμος να λέει τα “start ups”, που δίνει ανάσες καινοτομίας αλλά και ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι υποχρέωση μας να εμπνεύσουμε μια μορφή κοινωνικού συμβολαίου, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ανάμεσα στους νέους της χώρας που θέλουν να πετύχουν ως επιχειρηματίες και στην πολιτεία. Ο ανώτατος στόχος είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και ο πλέον αναγκαίος είναι η εύρεση νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά. Αυτό πως θα γίνει; Μέσα από ιδέες έξυπνες, καινούργιες, καινοτόμες, ρηξικέλευθες προτάσεις που μπορεί να αποδειχθούν παραγωγικά βιώσιμες. Η σχέση αυτή θα έχει ως βάση της τη δημιουργικότητα και βασικό μοχλό της τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Αυτές τις start up επιχειρήσεις».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε, επίσης, ότι η στήριξη αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων είναι μια στρατηγική ρεαλιστική. Μπορεί να είναι –και εύχομαι να αποδειχθεί- και μια από τις βασικές οδούς εξόδου από την κρίση. Η ανάπτυξη θέλει κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και του οικονομικού και του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας και θέλει και τη διαμόρφωση -επιτρέψτε μου να πω- και μιας κατάλληλης κουλτούρας.  Άνθρωποι με ιδέες υπάρχουν. Καινούργια παιδιά με καινούργιες ιδέες υπάρχουν. Το θέμα είναι να μην υπάρχει απέναντί τους ένα τοίχος που λέγεται πολιτεία ή κράτος. Να υπάρχει αγκάλιασμα και να υπάρχει παραδοχή ότι η πρόοδος έρχεται από τα νέα τα παιδιά».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα διανοητικής συνεργατικότητας. Επιτρέψτε μου να το πω μέσα από καινούργιους θεσμούς, που σήμερα ιδιαίτερα τα νέα Ελληνόπουλα, τους αντιλαμβάνεται καλύτερα από εμάς τους παλιότερους, όπως είναι τα openoffice, ή τα tedx. Εκεί που το κράτος χρειάζεται να παρέμβει και να υπάρχει χρηματοδότηση και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το υπουργείο, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, αλλά και να υπάρξει και μια καινούργια, όπως είπα επιχειρηματική κουλτούρα, ώστε να πετύχει αυτό το εγχείρημα».

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. κ. Νότης Μηταράκη και Αθανάσιος Σκορδάς και ο υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

 

 

By