Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στο «μενού» η ελληνική προεδρία και οι πλειστηριασμοί

 Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στο κολέγιο των Επιτρόπων και συνάντηση με Μπαρόζο

samaras700

Στο κολέγιο των επιτρόπων βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου παρουσιάζει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ στην συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι η ανάπτυξη, η συνοχή, η τραπεζική ενοποίηση και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης μετανάστευσης.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Κούρκουλας.

Η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνης Σαμαρά στις Βρυξέλλες αποτέλεσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μια χρυσή ευκαιρία να μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το θέμα αλλά και τη συνολική γραμμή για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο καυτά θέματα των πλειστηριασμών, του δημοσιονομικού κενού και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι  δεν κάνει πίσω στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων οικονομικά, όπως έχουν δηλώσει κατ” επανάληψη τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα της πλειστηριασμών αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς την 31η Δεκεμβρίου εκπνέει το υφιστάμενο καθεστώς και έως τότε θα πρέπει να βρεθεί λύση, με ή χωρίς τη συμφωνία της τρόικας. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μάλιστα, προέβλεψε ότι το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα νομοθετήσει.

Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο ψηφίζεται στις αρχές της άλλης εβδομάδας, ζητά παράταση του υφιστάμενου πλαισίου το 2014 και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε funds.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By