Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές

Πλησιάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος η ελληνική οικονομία δήλωσε ο πρωθυπουργός

samaras-summitΗ κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές αφού είναι πολυ κοντά στο να επιτυχει πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επισήμανε χαρακτηριστικα πως «πιάνουμε  τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και βρίσκόμαστε κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα». Για τον λόγο αυτό σημείωσε «δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις διαρθρωτικές αλλαγές». Δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας επισημανε πως  «δεν ξεπεράσαμε την κρίση ακόμα αλλά το φως αρχίζει πια να φαίνεται στην άκρη του τούνελ».

Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στην ύφεση λέγοντας πως  «είχε αιτία τα μέτρα λιτότητας, το γεγονός ότι το κράτος από το 2010 έκανε στάση πληρωμών και το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο έχει στερέψει η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε και τα τρία αίτια» αφού όπως είπε «αντιστρέφονται τα αίτια που προκάλεσαν τα αίτια της ύφεσης. Δεν έχουμε μόνο λιτότητα αλλά έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές και φέρνουν επανεκκίνηση στην οικονομική δραστηριότητα».

Επισήμανε  τέλος πώς η τραπεζική κεφαλαιοποίηση είναι θέμα εβδομάδων και ότι η οικονομία ξεκινά να κινείται αφού το κράτος πληρώνει τις υποχρεώσεις του και με σταδιακούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ρευστότητα.

By