Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε μνημόνιο αλλά μια προληπτική γραμμή στήριξης

«Όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης»

Samaras

Μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και δήλωσε πως στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές.

Όπως είπε, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει και η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο.

«Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκοσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Τονίζοντας πως υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές για την πρώτη μεταβατική φάση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν».

Έκανε αναφορά στη μεγάλη άνοδο των spreads των 10ετών ομολόγων, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την αντίδραση των αγορών, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν ειναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων. Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας οτι οι αγορές θα πανηγύριζαν. Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές».

By