Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Κινέζους να επενδύσουν στο «success story» της Ελλάδας.

samaras kedikoglouΣίγουρος για την ελληνική πορεία εξόδου από την κρίση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση ότι στόχος του είναι η οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής με την Κίνα, ενώ κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story».

«Η Κίνα είναι ταχέως αναπτυσσόμενη και επενδύει παντού και η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση της και χρειάζεται επενδύσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για μία σειρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους».

Για τις σχέσεις που θέλει να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο χωρών, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως θα πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις μακράς διάρκειας, σιγά και σταθερά, χωρίς να υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν. «Κινέζοι επιχειρηματίες με έχουν επισκεφθεί στο γραφείο μου. Ξέρουμε ότι η Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει, επενδύει σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ χρειάζεται επενδύσεις στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις κατασκευές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.  «Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ανέφερε τους τομείς που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία των δύο χωρών. Αρχικά μίλησε για τον τουρισμό, σε σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, ακολούθως, για τα ελληνικά προιόντα, τονίζοντας ότι «είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας», συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα μας έχει τεράστια ακτογραμμή που δίνει δυνατότητες για οικονομική αξιοποίηση, από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία και κλείνοντας αναφέρθηκε στην κουλτούρα και τον πολιτισμό:  «Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δυτικής και ανατολικής κουλτούρας, έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στα μαθηματικά. Έχουμε χιλιάδες νέους που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά και δυτικά πανεπιστήμια» τόνισε.

Ξενάγηση στην  Απαγορευμένη πόλη και ντοκιμαντέρ

Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία Επιστημών, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία «έκλεισε» για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.

Ακόμα, ο κ. Σαμαράς   παραβρέθηκε στην παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που είναι συμπαραγωγή της κινεζικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ, με τίτλο «Glamorous Greece».

Στον σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «στην ψυχή του Ελλήνα είναι η φιλοξενία και το πείσμα του να ξεπερνά τις δυσκολίες» και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες τρέφουν βαθιά εκτίμηση στον κινεζικό πολιτισμό και κάλεσε τους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «η προοπτική αυτή θα βελτιωθεί από την στρατηγική σχέση που οικοδομείται και με την τωρινή του επίσκεψη».

Το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και αύριο με τον πρόεδρο Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

By