Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: «Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει»

Oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα

samaras 3

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα. «Όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά και ότι επιστρέφει σιγά-σιγά στην ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές της για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του μνημονίου. Το ζητούμενο είναι η χώρα να προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα, σε μία ασφαλή πορεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά από εξουσιοδότηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το ότι η Ε.Ε με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε σήμερα, καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

By