Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Κίνα για να φέρει επενδύσεις ο Σαμαράς

Η προσέλκυση επενδυτών στόχος του ταξιδιού του πρωθυπουργού.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής σχέσης της Ελλάδας με τη Κίνα, αλλά και τη προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων ταξιδεύει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός θα είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας, μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο κ. Σαμαράς, μία εβδομάδα πριν πάει στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής, έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα -στις 14 με 18 Μαϊου – όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, θα επιχειρήσει να τονώσει το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να αναδείξει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Στο επίκεντρο της προσέγγισης είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ενώ οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επισκεφθεί την απαγορευμένη πόλη και στο Σινικό Τείχος. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.
Από κυβερνητικής πλευράς, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

Ακολουθούν ταξίδια σε Μόσχα, ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είναι πολύ πιθανόν κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, να κάνει στάση μιας μέρας Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Θέμα αιχμής ο Αγωγός Φυσικού Αερίου, ΤΑΡ που προωθούν από κοινού Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία και κύριος στόχος του να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο σημείο είναι και οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, το οποίο -εκτός απροόπτου- θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Δια της διπλωματικής οδού γίνονται παράλληλα προσπάθειες ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς να πραγματοποιήσει και άλλη μία σημαντική επίσκεψη στη Μόσχα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By