Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας

«Ένα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη»

samaras-anastasiadisB

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας στον υδάτινο χώρο της Κυπριακής AOZ προκλητικές.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Λευκωσία νωρίτερα για επίσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα γίνει συντονισμός των ενεργειών των δύο ζώρων απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

«Ένα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη» τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, ο κ. Σαμαράς.

Προς τιμήν του Πρωθυπουργού παραθέτει δείπνο ο Νίκος Αναστασιάδης. Το πρωί της Παρασκευής θα έχει κατ” ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος. Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Κάιρο στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με αντικείμενο την οριοθέτηση των ΑΟΖ, ενώ το απόγευμα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου, από την οποία η Αθήνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένει θετικές ειδήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, λέει στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από το 2009 οπότε η Αίγυπτος ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι με την Άγκυρα για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών -κάτι που υπάρχει μόνο στη φρασεολογία της γειτονικής χώρας, αφού με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι δύο χώρες δεν μπορούν να έχουν κοινή ΑΟΖ-, μέχρι τη συνάντηση του Σαββάτου, υπάρχει μεγάλη απόσταση, η οποία πιστώνεται στους ελληνικο-κυπριακούς χειρισμούς.

By