Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαμαράς σε υπουργούς: Το νου σας στις πυρκαγιές φέτος

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου – 17 εκατομμύρια τουρίστες περιμένουμε φέτος – Αυστηρές συστάσεις του Πρωθυπουργού

International Conference against Violence  /  Διεθνής Διάσκεψη νέων ενάντια στη βία των άκρων.
Panayiotis Tzamaros

«Προσωπικά θα είμαι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσω αδυναμίες ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού ή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» ήταν το αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού στους υπουργούς και τα αρμόδια όργανα, σε διευρυμένη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο, πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι. Έχουμε, όμως, μπροστά μας και την πιο γόνιμη τουριστική περίοδο, τη πιο γόνιμη περίοδο που θα έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, από πλευράς αριθμού άφιξης τουριστών» είπε ο κ. Σαμαράς. Μάλιστα έδωσε ένα δυσθεώρητο αριθμό που αναμένονται στη χώρα μας: «Περιμένουμε περισσότερους από 17 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα για προορισμό τους. Η επιλογή της χώρας μας από τους τουρίστες είναι προϊόν σκληρής προετοιμασίας και είναι ταυτόχρονα και μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μια βαθιά ανάσα για την οικονομία μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία «μέσα σε αυτή τη συγκυρία έχει προετοιμαστεί από νωρίς, για να αντιμετωπίσει τις πιθανές πυρκαγιές στον τόπο μας, που χρόνια καταστρέφουν το φυσικό μας πλούτο και υπονομεύουν και την οικονομία μας» ωστόσο κάλεσε τους πολίτες «να βοηθήσουν στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, να προστατεύσουν το ίδιο, το κοινό μας το σπίτι».

Προανήγγειλε, τέλος, ότι «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μια ενημερωτική καμπάνια για το πώς μπορούν οι πολίτες να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Αθανάσιος Τσέλιος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κ. Μιχαήλ Κωσταράκος.

Ο κ. Νίκος Δένδιας εξερχόμενος του Μαξίμου προειδοποίησε ότι «η φετινή σεζόν θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη –  επαναλαμβάνω εξαιρετικά επικίνδυνη –  με βάση τις προβλέψεις και τα σενάρια που έχουμε από τους αρμόδιους οργανισμούς» και επέμεινε ότι «χωρίς τη συνεργασία της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί». Επιπλέον αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός του ζήτησε  να τον ενημερώσει,  αμέσως μόλις επιστρέψει από την Κίνα, «για τα μεγάλα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας» χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «στις κατά τόπους περιοχές, σε συντονισμό πάντα με την Πυροσβεστική και υπό τας διαταγάς της Πυροσβεστικής, θα περιπολούν τους δύσκολους μήνες, τους επικίνδυνους μήνες, τις επικίνδυνες μέρες, για να μπορούμε έτσι να επιτηρούμε, να προλαμβάνουμε και να ειδοποιούμε εγκαίρως». Και ο κ. Σταύρος Καλαφάτης διαβεβαίωσε ότι «είμαστε συντονισμένοι και ταγμένοι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και βεβαίως και οι δασικές υπηρεσίες σε σχέση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και έγκαιρα αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

By