Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ελληνική ΑΟΖ στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους «27» το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στο θέμα της ενέργειας.

samarassinodos1Στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ επικεντρώθηκε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς  ζήτησε να εκφραστεί ο στόχος για «έρευνα και ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πόρων μέσα στην Ευρώπη, χερσαίων και θαλάσσιων», στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πηγές, η αναφορά σε θαλάσσιους ενεργειακούς πόρους αναφέρεται στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην ελληνική και στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετέφερε στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. τη σημασία που έχει η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικών ενεργειακών πόρων.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις ενεργειακές επενδύσεις, για τις οποίες επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο κόστος, καθώς επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

«Διευρύναμε τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη που δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος αλλά αφορά και την  ενέργεια και καταπολέμηση φοροδιαφυγής, γιατί το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των  προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητά τους, όπως και το εύρος της φοροδιαφυγής είναι μια στρέβλωση που δημιουργεί και άλλες στρεβλώσεις, πέρα του ότι προκαλεί και τεράστια  κοινωνική αδικία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Συζητήσαμε βασικές κατευθύνσεις για την ενοποίηση ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και των δικτύων, άρα και τη διασύνδεσή τους και αυτό μας αφορά ιδιαίτερα αφού θα τερματίσει  την ενεργειακή απομόνωση των νησιών μας. Στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών στην ενέργεια. Τέλος περιλήφθηκε για πρώτη φορά ειδική αναφορά στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς το είπα ξεκάθαρα υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως ήδη βρέθηκαν και αξιοποιούνται στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Είναι λοιπόν προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών , μάλιστα έγινε τελικά δεκτή η πρότασή μου στο κείμενο των συμπερασμάτων να υπάρχει ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας , χερσαίες και θαλάσσιες ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και τον θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών μελών», πρόσθεσε.

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με τη υλοποίηση μιας στέρεας ενεργειακής πολιτικής. Η ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για σωστή τιμολόγηση».

Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ομιλία του είχε τονίσει πως η απώλεια πόρων από τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη στην Ε.Ε. υπολογίζεται στο 1 τρις. ευρώ.

By