Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Τα μέτρα λιτότητας ήταν απαραίτητα…

Κάνει τον… Κινέζο τώρα ο Πρωθυπουργός – Τι έλεγε προεκλογικά

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Η πρώτη ερώτηση δημοσιογράφου στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, αφορούσε αν θα φέρει μέτρα για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Η ερώτησή μου είναι, στο πλαίσιο της προοδευτικής πορείας θα φέρετε μέτρα για την τόνωση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης; Και αν υπάρχει κάποιο τέτοιου είδους σχέδιο, πώς θα αποφύγετε τη σύγκρουση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων και των μακροπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης;» ρωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η απάντηση;  «Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Κοιτάξτε, τα μέτρα λιτότητας και η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ήταν απαραίτητα, επειδή το χρέος μας είχε διογκωθεί σε απίστευτα επίπεδα. Αν δεν θέλεις να εξαρτάσαι από τους ξένους πιστωτές και, αν θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να σταθείς στα πόδια σου, το μέσο είναι οι δημοσιονομικές αλλαγές προκειμένου να απαλλαχθείς από το τεράστιο πρόβλημα του χρέους. Το ελληνικό πρόβλημα του χρέους μας ήταν τόσο μεγάλο που είχε δημιουργήσει δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη». Σας θυμίζει κάτι; Θα ορκιζόταν κανείς ότι είναι copy paste από ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού ή του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών και αργότερα, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η απόσταση της απάντησης Σαμαρά από τα όσα έλεγε προεκλογικά, απέχουν σχεδόν χιλιάδες χιλιόμετρα, όσο το Πεκίνο από το… Ζάππειο.

Μια πρόχειρη ανθολογία των κατά καιρούς – προεκλογικών δηλώσεων – είναι ενδεικτική:

– «Όχι ξανά μείωση μισθών, όχι νέοι φόροι και όχι νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, εφ’ όσον κάνουμε ένα πράγμα που έπρεπε να είχαμε κάνει από την αρχή: Να μειώσουμε τις απίστευτες σπατάλες του κράτους», κατά την παρουσίαση του οικονομικόυ προγράμματος της Ν.Δ. από τον Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο στις 04/2012.

– «Το σχέδιό μας είναι απλό, πέντε λέξεις μόνο: Ανάκαμψη, Κοινωνική Συνοχή, Ανάπτυξη, ΑσφάλειαΑνάκαμψη, δηλαδή να σταματήσει η ύφεση, κοινωνική Συνοχή μέτρα για την διόρθωση ακραίων αδικιών, θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού. Ανάπτυξη για μας σημαίνει πάνω απ όλα Ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση φόρων».

– «Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους» με ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αποδώσουν το καθένα άμεσα «πάνω από 300 εκατομμύρια αμέσως», κατά την παρουσίαση του οικονομικόυ προγράμματος της Ν.Δ. από τον Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο στις 22/04/2012.

– «Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη, τότε –ό,τι κι αν υπογράψουμε ό,τι κι αν αρνηθούμε να υπογράψουμε – η οικονομία θα καταρρεύσει και τα εισοδήματα να μηδενιστούν. Αυτό πάμε να αποτρέψουμε»  κατά την παρουσίαση του οικονομικόυ προγράμματος της Ν.Δ. από τον Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο στις 04/2012.

– «Αλλαγή της Οικονομικής Πολιτικής με Ανάπτυξη, ή καταστροφή και χειρότερο Μνημόνιο; Από την αρχή το είπαμε: η συνταγή του Μνημονίου είναι λάθος.» κατά την προεκλογική ομιλία του Αντ. Σαμρά στην πλατεία Συντάγματος στις 15/06/2012.

By