Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: H στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για την απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με την αδειοδότηση επιχειρήσεων

Xatzidakis2

«H στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αυτό που λέγεται ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης…Βάζουμε τα θεμέλια, και θα τα καταφέρουμε»τόνισε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά την σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη  για την μείωση της γραφειοκρατίας αναφορικά με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Τι προβλέπει το ν/σ

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για σημαντική μεταρρύθμιση που αλλάζει την εικόνα για την επιχειρηματικότητα.

Σε αντίθεση, όπως εξήγησε, με το σημερινό σύστημα αδειοδοτήσεων όπου όλες οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται πρώτα άδεια του κράτους, πλην εξαιρέσεων, με το νέο σύστημα όλες οι επιχειρήσεις θα επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης, πλην και πάλι εξαιρέσεων.

Βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η συνολική απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και οι ξεκάθαροι κανόνες του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα, καταργείται η άδεια εγκατάστασης και απλοποιούνται οι διαδικασίες που διατρέχουν δραστηριότητες όπως έλεγχους πυροπροστασίας και υγειονομικού.

Σε επιχειρήσεις βιομηχανικής δραστηριότητας «υψηλής» – «μέσης όχλησης», από τα 21 στάδια που υπάρχουν σήμερα, φεύγουν τα 14 είτε επειδή καταργούνται είτε επειδή διασυνδέονται ηλεκτρονικά υπηρεσίες.

Παράλληλα, ψηφιοποιούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τους πολίτες και τη Διοίκηση.

Επίσης με την ψηφιοποίηση μειώνονται τα σημεία επαφής που γεννούν υποψίες για διαφθορά.

Εναρμονίζεται ακόμη το καθεστώς ελέγχων με τις διεθνείς πρακτικές, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται από διαπιστευμένους ελεγκτές δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

«Το Δημόσιο από απλό χαρτοβασίλειο, ανακτά τον επιτελικό του ρόλο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη απαλλάσσεται από ένα σημαντικό φόρτο υποθέσεων ερμηνείας των κανόνων αδειοδότησης και ελέγχου, καθώς αυτοί θα είναι πλέον ξεκάθαροι.

Επιπλέον, η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τους επενδυτές και με το νέο νόμο θα διευκολύνεται η λειτουργία της.

Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου παραβρέθηκαν ακόμα ο  υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

By