Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Η Ευρώπη να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για την Ουκρανία

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας σκέφτονται οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

antonis_samaras

««Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα κριθεί η στάση της Ένωσης προς τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να μπορέσει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της άσκησης πιέσεων προς τη Ρωσία – οι οποίες ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι την επιβολή κυρώσεων- προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε η Ουκρανία να ορίζει η ίδια την τύχη της. Η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει από κοινού προκειμένου να είναι αποτελεσματική» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σήμερα τα ξημερώματα, η ΕΕ ανακοίνωσε τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων.

Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι κινήσεις των δυτικών κυβερνήσεων μέσω του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ «δεν βοηθούν» το διάλογο.

«Θέλω σύντομα να πω πως συναντήθηκα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις δράσεις που οι εταίοοι μας προσπαθούν να αναλάβουν μέσω του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και άλλων διεθνών οργανωνισμών, δράσεων που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας» είπε ο Λαβρόφ.

Ανάλογη εικόνα του κλίματος στις συνομιλίες στο Παρίσι έδωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σχετικά με την απόπειρα σύστασης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, ο Στάινμαϊερ ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε για τη μορφή των συζητήσεων με στόχο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».

Σημειώνουμε ότι στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Σημειώνουμε πως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ δήλωσε σήμερα πως ένα δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, όπως μετέδωσε το πρακτορειό ειδήσεων RIA.

Η προηγούμενη ημερομηνία που είχε ανακοινώσει η τοπική κυβέρνηση ήταν στις 30 Μαρτίου.

By